Anne van Zantwijk

De Avond is Ongemak

Bos Theaterproducties
di 7 nov 2023 - 20:30 - 22:10
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 7 nov 2023
20:30 - 22:10
Geweest

Regisseur Nina Spijkers brengt een prachtige theaterbewerking van De avond is ongemak. Het stuk, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien. Met in de hoofdrollen de tweeling Jip en Imke Smit. 

In het schrijdende en verstikkende De avond is ongemak wordt een streng gereformeerd boerengezin ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon (Imke Smit). Door hun intense verdriet merken de ouders niet dat hun jongste dochter Jas langzaam ontspoort. 

Jas neemt je mee in haar hoofd: een wereld waar fantasie en werkelijkheid verstrengeld zijn met elkaar. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer.

De avond is ongemak is de eerste Nederlandse roman die is bekroond met de International Booker Prize. De jury roemde de roman vanwege de ‘betoverende schoonheid, onmiskenbare kracht en onverbiddelijke blik’.

Bos Theaterproducties | De Avond is Ongemak

credits

producent: Inge Bos / regie: Nina Spijkers / bewerking: Jibbe Willems / met: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Xander van Vledder, Anne Lamsvelt en Paulien Foest / scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck / kostuumontwerp: Bernadette Corstens / lichtontwerp: Tim van ’t Hof / 

Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten