Esther & The Law

Tatiana Scheltema
wo 11 okt 2023 - 19:00 - 20:10
cinema zaal 3
wo 11 okt 2023
19:00 - 20:10
Geweest

Elke woensdag staat Chassé Cinema in het teken van de documentaire film. Bekijk alle woensdagdocu's hier!

De Q&A bij deze vertoning gaat niet door.

Wat is ervoor nodig om een multinational aan te pakken? Dr. Barinem Kiobel, de echtgenoot van Esther, was een van de negen mannen die in 1995 door het Nigeriaanse militaire regime werden geëxecuteerd, na een rammelend showproces waarin Shell een dubieuze rol speelde. De beklaagden werden bekend als de Ogoni Nine. Bijna 25 jaar later roept Esther Shell ter verantwoording voor de Nederlandse rechter. 
 
De film toont het onrecht waar Esther mee worstelt. Terwijl Shell en haar aandeelhouders profiteerden van de opbrengsten uit de oliewinning, werden vruchtbare landbouwgrond en viswateren verwoest, waardoor het voorheen welvarende Ogoni-volk in schrijnende armoede terechtkwam. Na een proces vol onregelmatigheden werden de negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther is ervan overtuigd dat Shell een grotere rol speelde bij het proces dan het bedrijf ooit heeft willen toegeven. Maar kan ze dat bewijzen?

Esther reist vanuit Dallas (VS), waar ze nu woont, terug naar Ogoniland in de Nigerdelta, waar ze getuigen probeert te mobiliseren voor haar rechtszaak tegen Shell. In de Nederlandse rechtszaal wordt Esther bijgestaan door een toegewijd team van advocaten onder leiding van Channa Samkalden. Hun missie is om de Nederlandse rechter ervan te overtuigen dat cruciale getuigen werden omgekocht door Shell.

Esther & The Law + Q&A regisseur
Regie
Tatiana Scheltema
Speelduur
72 min
verwacht
wo 11 okt 2023
Taal
Engels, Nederlands, Yoruba gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld