Peteris Viksna

After After

Arno Schuitemaker
di 12 nov 2024 - 20:30
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
di 12 nov 2024
20:30
binnenkort in verkoop

"How can we help the creation of new worlds out of the ruins of our own?" is een vraag van de jonge Italiaanse filosoof Federico Campagna die het uitgangspunt vormt voor After After, de nieuwe voorstelling van choreograaf Arno Schuitemaker. Zonder zich te focussen op het tonen van de ruïnes, onderneemt hij een zoektocht naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren. Met zeven dansers vertrekt de voorstelling vanuit een wit canvas en neemt een zinderende duik in het onbekende.

Op de achtergrond speelt het idee dat Campagna in zijn werk beschrijft: hoe elk van de beschavingen die wij tot nu toe kennen – de Egyptische, de Griekse, de Romeinse enzovoort – telkens een climax heeft bereikt, om vervolgens uiteen te vallen. Arno Schuitemaker: "Wij zijn in zijn visie nu aangekomen op het eindpunt van de neoliberale of kapitalistische samenleving. Er is geen uitweg meer. Ik wil me niet focussen op het tonen van de ruïnes, maar een zoektocht ondernemen naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren.”

After After breekt een lans voor de poging. Het blijven proberen is van levensbelang. Hoe zouden die nieuwe werelden kunnen verschijnen? Wat zouden we kunnen intekenen op een leeg vel?
De dansers vormen een diverse cast, barstend van energie en dynamiek, waarin ieders individuele kracht voorop staat. Het podium is hun speelruimte, hun lichaam is het instrument, hun veelzijdigheid is de sleutel. Een radicaal transformerend decor vormt de verrassende enscenering.

over Arno Schuitemaker
Schuitemaker wordt gezien als een van de meest vooruitstrevende makers van dit moment. Zijn werk wordt geprezen om de hypnotiserende kracht en om de inventieve vormen die hij creëert, die even intiem als universeel aandoen. Met succesvolle voorstellingen als The Way You Sound Tonight (2019), bekroond met de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie, en 30 appearances out of darkness (2022) doorbreekt hij grenzen tussen dans, performance, beeldende kunst en clubcultuur. Hij werkt opnieuw samen met de gerenommeerde lichtontwerper Jean Kalman en met componist Aart Strootman die speciaal voor After After gelaagde, elektronische muziek componeert.

 

credits

creatie: Arno Schuitemaker / performers: Jim Buskens, Camilla Bundel, Ashley Ho, Frederik Kaijser, Orla McCarthy, Angelo Petracca en Paolo Yao / dramaturgie: Miguel A. Melgares / muziekcompositie: Aart Strootman / lichtontwerp: Jean Kalman / scenografie: Jean Kalman, Arno Schuitemaker / kostuums: SADAK / techniek: Ruben Lijbers, Sander Schaart / repetitor: Mark Christoph Klee / productie: Björn van Raaij, Lynn Gommes