Op bezoek bij LeineRoebana

Adèle Speekenbrink, fervent bezoekster van het Chassé Theater én ons huisgezelschap LeineRoebana, reisde af naar de LeineRoebana studio in Amsterdam alwaar zij een doorloop en repetitie bezocht van onze gezamenlijke jubileumvoorstelling Light. Light gaat in première op 20 mei en is tevens op 21 mei te zien in het Chassé Theater.

doorloop en repetitie
Op dinsdag 10 mei bezochten we in bij LeineRoebana in Amsterdam een repetitie van de voorstelling Light die op vrijdag 20 mei in het Chassé Theater in première gaat. We kregen eerst een deel doorloop te zien en daarna volgde een repetitie van een stuk dat opnieuw gemonteerd moest worden. Het was adembenemend. Zelfs in een kaal repetitielokaal zonder belichting ontstond een fragiele oosterse sfeer die bestand bleek tegen de enorme energie in de beweging die zo kenmerkend is voor het werk van LeineRoebana.

Wajangpoppen
Ik leerde ooit dat dans het indelen van ruimte is. De dansers van LeineRoebana voegen daar een fluïdum aan toe waardoor de hele ruimte gaat zinderen, kolken en dan plots weer stilstaat in poses die aan Wajangpoppen doen denken, met spitse scherp uitstekende vingers, haast tweedimensionaal. De vaste dansers van LeineRoebana dansen samen met drie Indonesische dansers, die hun eigen vocabulaire hebben, maar vaak ook danst de hele groep volstrekt gelijk. 

zang en dans vloeien in elkaar over
En niets is wat je verwacht. Je ziet een gamelanorkest, maar daar worden ook westerse songs mee begeleid. Harp en citer worden ook voor percussie ingezet. En gamelanklanken zijn zelfs elektronisch verwerkt. Dansers blijken ook te kunnen zingen en de twee zangeressen worden, zoals gebruikelijk bij LeineRoebana deel van de dans. In de duetten omspelen de zangeressen elkaars stem, zoals ook de dansers onophoudelijk om elkaar heen draaien, rennen, vallen, springen. Er zijn complete songs met teksten, maar vaak ook alleen kreten of klanken.

verrukkelijk en imposant
Het is wonderbaarlijk hoe LeineRoebana dit zeer gemêleerde gezelschap tot zo’n prachtig kunstwerk smeedt. We hoorden hoe de repetities in verband met drie-maanden-visa en andere verplichtingen van de Indonesische dansers en musici in blokken moesten plaatsvinden. Niet bepaald ‘light’ dus voor alle medewerkers. Maar daar zie je niets van. Light is verrukkelijk en imposant, bijna niet bij te benen als toeschouwer. Maar ga dan vooral nog een keer kijken en gun jezelf een tropisch avontuur. - Adèle Speekenbrink 

Light | 19 t/m 21 mei | Chassé Theater 
meer/reserveren