Nomadland

Backstage | Achtergrond | Oscars 2021

Oscars 2021: dit zijn de winnaars

Op 25 april 2021 vond de 93ste uitreiking van de Academy Awards (ookwel de Oscars) plaats in Hollywood. De prijsuitreiking stond oorspronkelijk gepland voor 28 februari maar werd door de coronapandemie verplaatst. Wij hebben alle winnaars voor je op een rijtje gezet! 

Beste film, Beste regisseur, Beste actrice: Nomadland

Nomadland won maar liefst 3 beeldjes tijdens de Oscaruitreiking. Zo werd de film bekroond met de titel Beste film. Ook won hoofdrolspeelster Frances McDormand een beeldje voor Beste actrice voor haar rol als Fern, een moderne nomade in het Amerikaanse westen. Regisseur Chloé Zhao won ten slotte een Oscar voor Beste regisseur. Extra bijzonder, omdat Zhao de eerste vrouw van kleur en de tweede vrouw in het algemeen ooit is die een Academy Award op haar naam mag schrijven. 

Beste acteur: Anthony Hopkins

De grote verrassing van de Oscars was de winst van Anthony Hopkins voor Beste acteur in The Father. Veel kenners dachten namelijk dat Chadwick Boseman het beeldje zou winnen. Hij overleed vorig jaar aan darmkanker maar speelde net voor zijn dood nog in de film Ma Rainey's Black Bottom. In zijn speech bracht Hopkins dan ook een ode aan Boseman.

Beste vrouwelijke bijrol: Yuh-Jung Youn

Voor haar rol in Minari won Yuh-Jung Youn het beeldje voor Beste vrouwelijke bijrol. In de film speelt ze een grootmoeder van een Koreaanse gezin dat besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas om daar hun ‘American dream’ waar te maken. Yuh-Jung Youn is de eerste Koreaanse actrice ooit die een Oscar mee naar huis mag nemen.

Beste mannelijke bijrol: Daniel Kaluuya 

Daniel Kaluuya won een Oscar voor Beste mannelijke bijrol in de film Judas And The Black Messiah. In de film speelt hij Fred Hampton, de charismatische leider van de Black Panther Party van Illinois. De film is geïnspireerd op echte gebeurtenissen en werd geregisseerd door Shaka King, die daarmee zijn speelfilm regiedebuut maakte. 

Beste buitenlandse film: Druk (Another Round)

Denemarken won met de tragikomedische film Druk van regisseur Thomas Vinterberg de Oscar voor Beste buitenlandse film. Vinterberg droeg de film op aan zijn dochter, die overleed ten tijde van de opnames van de film. Zij spoorde Vinterberg eerder aan het verhaal te verfilmen. In Druk beginnen leraar Martin en zijn drie collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven.

Andere winnaars

Beste animatiefilm: Soul

Beste cinematografie: Mank

Beste productie design:
Mank

Beste geluid: Sound of Metal

Beste visuele effecten: Tenet

Beste film edit: Sound of Metal

Beste korte documentaire: Colette

Beste documentaire: My Octopus Teacher

Beste originele scenario: Promising Young Woman

Beste korte animatiefilm: If Anything Happens I Love You

Beste korte live actie film: Two Distant Strangers

Beste kostuumdesign: Ma Rainey’s Black Bottom

Beste haar en make-up: Ma Rainey’s Black Bottom

Beste originele score: Soul

Beste originele muziek: Fight for You - Judas and the Black Messiah

Beste bewerkte scenario: The Father