Casper Koster

de vrouw

In Italië zijn vrouwen volledig geëmancipeerd. Ze kunnen doen en laten wat ze willen. ‘La Mamma’ bepaalt[1]. 

In Nederland zijn we nog niet zo ver. In de eerste feministische golf, eind negentiende eeuw, werd gestreden voor onder andere het onderwijsrecht van vrouwen en actief en passief kiesrecht. De tweede feministische golf in de jaren zestig, zeventig en tachtig was veel breder. Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Is er op dit moment een derde golf gaande?

Het Chassé Theater vindt het tijd om stil te staan bij De Vrouw en aandacht te geven aan al haar bijzondere facetten. Haar kracht, haar onzekerheid, haar seksualiteit en haar veelzijdigheid aan rollen. 

Hoe dan ook is er steeds meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en makers. De Vrouw staat ook centraal in meerdere voorstellingen en films. Zo komt de kracht van vrouwen tot uiting in Atropa van Theater Utrecht. Een voorstelling waarin vrouwen in opstand komen in een door mannen gedomineerde oorlog. In De Uren van Internationaal Theater Amsterdam dealen drie verschillende vrouwen in verschillende tijdperken met emancipatie. En het Combattimento zet muziek van drie vrouwelijke achttiende-eeuwse componisten centraal in Sirènes. Maar ook seksualiteit komt aanbod. Zo is Pink Portal van Cecilia Mioso een ode aan de vulva. 

Laat je inspireren door De Vrouw, verdiep je in haar strijd, haar angsten en haar verlangens. De voorstellingen en films die wij voor je hebben geselecteerd zijn inspirerend, geven stof tot nadenken, maken impact. Maar zijn ook ontspannend en vermakelijk. Want genieten van de Chippendales hoort ook bij De vrouw.  

P.S. Alle voorstellingen zijn ook zeer aanbevolen voor mannen en iedereen die zich man noch vrouw voelt of allebei tegelijk of af en toe.


[1] Bron: De nieuwe emancipatiegolf | Het Parool

  • Dat doet ze anders nooit

    Lenette van Dongen
    za 13 apr 2024 - 20:30
    Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal