Filmtip #3 Ink Kroon tipt Den Skyldige

Ink Kroon (vrijwilliger Chassé Cinema): "Bijna twee jaar geleden zag ik de Deense film Den Skyldige van regisseur Gustav Möller. Onbevangen nam ik plaats in de bioscoopzaal en sindsdien heb ik de film al aan veel mensen aangeraden.

Het is een bijzondere thriller. Het bijzondere aan deze film is dat alle actie zich afspeelt in 1 ruimte, namelijk de 112 meldkamer, met bijna alleen agent Asger Holm in beeld. Saai? Integendeel! Ik vind het een van de spannendste thrillers die ik tot nu toe heb gezien. Ik beet mijn nagels er af zo spannend vond ik het. Deze film staat in de top 10 van mijn favoriete films.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Agent Holm draait zijn laatste telefoondienst. Aan de manier waarop hij de telefoontjes afhandelt, merk je dat hij met tegenzin werkt in de 112 meldkamer waar hij tijdelijk is geplaatst. De reden waarom hij tijdelijk in de meldkamer werkt, merk je later in de film.

Tegen het einde van zijn dienst krijgt hij een vreemd telefoontje van een vrouw. Uit de warrige tekst blijkt de vrouw ontvoerd te zijn. Ze belt hem in het geheim vanuit de auto waarin ze zich bevindt. Plots wordt de verbinding verbroken en moet agent Holm alles op alles zetten om opnieuw in contact te komen.

Aangezien jij meekijkt en meeluistert met de gesprekken, puzzel je samen met de agent en leef je vooral mee. Daardoor voel je steeds meer beklemming. Via verschillende plotwendingen valt opeens het kwartje en zit je verbijsterd toe te kijken hoe het verhaal in elkaar blijkt te zitten. Subliem bedacht, gefilmd en gespeeld.

Ik zag de film een eerste keer in de bioscoopzaal. Het is een machtig gevoel om samen met een groep mensen een en dezelfde film te zien. Hoe mensen reageren op het moment dat ze ontdekken hoe het zit is heerlijk. Maar om zo’n goede film lekker op je eigen bank kijken is natuurlijk ook heel fijn. Duik in dit spannende verhaal zou ik zeggen!

Den Skyldige is nu te zien op onze Piclpagina

Filmtip #2 Jacqueline Verschoor tipt Mi Vida

"Een ode aan alle moeders!"

Jacqueline Verschoor (Verhuur, Evenementen en Relatiebeheer Chassé Theater): "Afgelopen zondag was het Moederdag. Een mooie dag om je rol en functie als moeder eens onder de loep te nemen. Geen mooier cadeau voor jezelf dan Mi Vida, opgedragen aan alle moeders in de wereld. Met een glansrol voor Loes Luca, die het dappere besluit neemt om alleen op talenreis te gaan naar Spanje."

(tekst gaat verder onder de foto's)


"Ze neemt je als kijker letterlijk mee op haar (innerlijke) reis. Van een moeder die in dienst staat van haar gezin en zich verantwoordelijk voelt voor haar eigen (kappers)zaak. Na de verkoop van haar zaak en de scheiding van haar man, besluit ze eindelijk voor zichzelf te kiezen. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, blijkt uit de prachtige slotscène.

Ik herken veel dingen in deze film, vooral de onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen maar ook de keuzes die een moeder maakt wiens kinderen het huis uit gaan. Ga je door op de bekende weg, sta je altijd klaar voor je gezin als ze een beroep op je doen of pak je deze periode van je leven om wat meer ruimte voor jezelf te nemen en dingen te doen waar je zelf blij van wordt? De keuze is hoe dan ook aan jou.

Mi Vida: doe er je voordeel mee!"

Bekijk Mi Vida hier


In de huid van mijn Poolse opa 

Eerbetoon aan de Poolse bevrijders van Breda 

“Dit is het verhaal van Michal Salewicz, ofwel mijn Poolse opa. Als een eerbetoon kruip ik zijn huid”, dit zijn de beginwoorden van de indrukwekkende documentaire van Koen van Groesen. Zijn opa was één van de bevrijders van Breda, zag veel van zijn kameraden sneuvelen maar kon na de oorlog nooit meer terug naar huis. 

Een stuk Bredase oorlogsgeschiedenis waarop we u willen wijzen in de periode van 4 en 5 mei. Gemaakt door historicus, documentairemaker en kleinzoon Koen van Groesen. 

(tekst gaat verder onder de fotos) 

Van Groesen: “Als kleinzoon van een Poolse strijder kan ik mij eerlijk gezegd geen voorstelling maken van oorlog. Op je achttiende moeten vluchten voor de Duitsers. Zwerven door Europa zonder spullen. In recordtijd je jeugd verliezen om soldaat in oorlogstijd te worden. Jouw kameraden om je heen zien sterven, zodat je een vreemd land kunt bevrijden. En vervolgens het zo geliefde moederland niet meer in mogen, omdat ze je daar als verrader zien." 

Na de oorlog wordt Michal Salewicz Nederlander, krijgt een gezin en de oorlog is voor hem eigenlijk een gesloten boek. Over de pijn en het gemis van zijn familie wordt bijna niet gesproken. Daarom blijft zijn Nederlandse familie na zijn dood met heel veel vragen zitten. Kleinzoon Koen bezoekt het geboortedorp van zijn opa Sinkow en komt erachter dat opa’s zus Victoria nog leeft. Zij vult de pijnlijke geschiedenis verder in. Terwijl hij onderdeel was van het geallieerde leger, vochten zijn broer en vader gedwongen mee met de Duitsers en Russen. De zoektocht naar de geschiedenis van zijn opa resulteert in een indrukwekkende documentaire die iedereen zou moeten zien. 

Donatie 

De documentaire en de lesmethode zijn gratis te bekijken. Het doel is om het geld binnen te halen met vrijwillige donaties. Koen zou het heel erg waarderen als u een donatie zou willen doen, zodat hij de website kan verbeteren en onderhouden. Hij wil ook graag een lesmethode ontwikkelen geschikt voor de middelbare school. Uw donatie maakt dat mogelijk!  

NL10RABO 0131551760 
C. van Groesen 
Onder vermelding: Mijn Poolse opa 

Ook de jonge generatie betrekken

Naast deze documentaire heeft kleinzoon ook een website gemaakt voor de jongeren. Met kortere filmpjes en zelfs quizzen. Hij vindt het belangrijk dat ook de jeugd de offers kent die de bevrijders hebben moeten maken voor onze vrijheid. De website kan ook worden gebruikt voor het onderwijs in de basisschool. Deze is te zien op: www.mijnpoolseopa.com 


Filmtip #1 Casper Houtman tipt Mijn Rembrandt

Casper Houtman (Manager Chassé Cinema): "Het zijn bijzondere tijden voor de cinema wereld. Vanaf 12 maart hebben we de deuren gesloten en op dit moment weten we nog niet wanneer we weer open mogen. We staan te popelen om de mooiste arthouse films te vertonen en de bezoekers een onvergetelijke ervaring aan te bieden.

Zeker in deze tijden van #ChasséThuis en thuis cinema (PICL), zou ik graag een mooie parel willen tippen: 'Mijn Rembrandt'. De hectiek van de corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat er een groot aantal films niet de vertoningen in de bioscoopzaal hebben kunnen krijgen die ze verdienen. Door de sluiting zijn er releases uitgesteld, of direct naar ons online theater gegaan.

Deze documentaire van Oeke Hoogendijk (ook bekend van “Het Nieuwe Rijksmuseum”) heeft zijn wereldpremière gehad op het gerenommeerde International Documentary Festival Amsterdam. Op 5 maart zijn de vertoningen in de filmtheaters gestart – hij heeft precies zeven dagen kunnen draaien; veels te kort voor een documentaire van dit niveau!

(tekst gaat verder onder de foto's)

De documentaire geeft een intiem inkijkje in de wereld van kunstliefhebbers, kunstverzamelaars en kunsthandelaars. We volgen verschillende toonaangevende personen uit de scene waaronder Jan Six, Taco Dibbit en de hertog van Buccleuch. Regisseur Hoogendijk weet zich goed een weg te banen door enerzijds de schoonheid van de kunst te belichten en tegelijkertijd de verschillende andere invalshoeken op de kunst te laten zien. Denk aan de emotionele waarde, de traditionele waarde maar ook de economische waarde.

Het onderwerp heeft misschien het risico om saai of langdradig te worden, maar dat is zeker niet het geval. De ‘close’ cameravoering en het gevoel toegang te krijgen tot voorheen gesloten deuren geven een spannend en sensationeel gevoel.

Het bekijken van deze documentaire heeft nog een ander bijkomend voordeel: behalve de cinema ervaring heb je ook zeker een museale ervaring. Het geeft bovendien kracht en hoop om weer snel naar beide instituties te mogen!"

Klik hier om Mijn Rembrandt te bekijken.