Vrijheid

Vrijheid, het is niet vanzelfsprekend. Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd. De Eerste Poolse pantserdivisie, onder commando van Maczek, verdreef samen met Canadese divisies de Duitse bezetters uit Breda en omgeving. Op 4 en 5 mei herdenken wij oorlogsslachtoffers en vieren wij onze vrijheid. Ook staan wij stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op deze pagina vind je lees- en kijktips over vrijheid, herdenken, herinneren en vieren.

herdenken

Op 4 mei houden wij twee minuten stil voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 4 mei 1961 staan wij ook stil bij de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Door te herdenken beseffen wij ons dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten, toen én nu.
Lees hier meer over herdenken

Na de Dam

Op 4 mei om 20.45 - 21.55 uur wordt het programma Na de Dam uitgezonden. Vanuit de lege Amsterdamse schouwburg presenteert Winfried Baijens het programma met dichters, acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en regisseur Ivo van Hove met acteurs van het ITA-ensemble, maken met muziek en verhalen duidelijk wat we herdenken en waarom we herdenken. 

vieren

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en onze vrijheid waarin we sindsdien leven. Op Bevrijdingsdag worden jaarlijks van allerlei (online) evenementen en initiatieven georganiseerd. Ieder jaar start met een 5 mei-lezing, waarna het bevrijdingsvuur wordt aangestoken. Dat vuur is het startsein voor de festiviteiten in heel Nederland. De dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert.

vrijheid in Breda

Ook in Breda staan wij elk jaar stil bij 4 en 5 mei. In 2020 was het 75 jaar gelden dat Nederland bevrijd werd. Dit werd in Chassé Cinema gevierd met drie films van Bredase makers over het leven in vrijheid. De film van Kees Wouters is nu ook online te zien. Ook zijn er jaarlijks allerlei initiatieven in Breda waarbij wordt herdacht en gevierd dat wij in vrijheid mogen leven. 

herdenken en vieren met kinderen

Ook voor kinderen is het belanrijk om stil te staan bij vrijheid. Wij verzamelden kijk- en luistertips voor kinderen voor op 4 en 5 mei. 

films

Over oorlog en bevrijding zijn ontelbare films gemaakt. Wij zochten 3 prachtige kijktips voor je uit. In de animatiefilm Josep volgen we Josep Bartolí, Spaanse verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk. De film The Crossing vertelt het verhaal van vier kinderen op de vlucht voor de Duitse bezetters. In de documentaire Allen tegen Allen laat Filmmaker Luuk Bouwman zien dat het vooroorlogse fascisme in Nederland veel meer versnipperd was dan we denken.