Marijke de Gruyter

Girls & Boys

Toneelgroep Oostpool
wo 14 sep 2022 - 20:30 tot 22:15
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 14 sep 2022
20:30 tot 22:15
Geweest

Een onverwachte ontmoeting op een luchthaven leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie. 

Deze voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Hadewych Minis won de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol (Theo d’Or). 

Al snel beginnen de jonge vrouw (Hadewych Minis) en haar grote liefde zich te settelen. Ze kopen een huis, trouwen, krijgen twee kinderen en jongleren met carrières. Het leven dat ze met elkaar hebben opgebouwd is gelukkig en vergelijkbaar met dat van velen, maar gaandeweg brokkelt het sprookje af en neemt hun leven een verontrustende wending.

Girls and Boys is een aangrijpende onewomanshow die begint als een hilarisch sprookje en eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie.

Deze monoloog, van de hand van de veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly, verscheen in 2018 en is nu voor het eerst in Nederland te zien. Regisseur Daria Bukvić besloot dat het tijd was om deze theatrale noodkreet naar de Nederlandse theaters te brengen: "Girls & Boys is mij uit het hart gegrepen. Het is het meest urgente toneelstuk dat ik in jaren heb gelezen."  

Uit het juryrapport
In regie van Daria Bukvić neemt Hadewych Minis de toeschouwer mee in een ijzingwekkend verhaal dat begint als een luchtige boy meets girl-story, maar eindigt als gitzwart drama. Bukvić wisselt verstilde momenten af met energieke bewegingssequenties die lucht en ruimte scheppen, en waarin het drama kan resoneren. Met haar open en eerlijke spel toont Minis hoe een personage de grootst mogelijke pijn te verwerken krijgt en probeert nieuwe houvast te vinden. De voorstelling laat je naar adem happend achter.

⭐⭐⭐⭐⭐ "Zo’n voorstelling doet het theaterhart goed" - NRC

⭐⭐⭐⭐ "magistrale samenwerking tussen Hadewych Minis en Daria Bukvić" - Volkskrant

⭐⭐⭐⭐⭐ "Girls and Boys van Toneelgroep Oostpool verdient heel veel publiek" - Trouw

⭐⭐⭐⭐⭐ "Hadewych Minis is weergaloos" - Scenes

"Hadewych Minis laat het publiek ademloos achter" - Theaterkrant

meer info Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool is het gezelschap bij uitstek dat voorstellingen maakt van deze tijd: hypermodern, actueel en bovendien met steengoede acteurs. meer info

In deze voorstelling wordt expliciet verwezen naar geweld en wordt er gebruik gemaakt van stroboscopische effecten. 

randprogramma

De Hostpool van Girls & Boys bestaat uit een vijfdelige podcast waarin podcastmaker Vinny Tailor in gesprek gaat met genderwetenschappers Kaouthar Darmoni en Jens van Tricht over mannen, vrouwen en hoe we met elkaar een stap vooruit kunnen zetten op weg naar een betere en veiligere wereld voor iedereen.

De Hostpool bestaat uit een balie met koptelefoons waarop de podcast te luisteren is en daarnaast filosofische vragenkaartjes verspreid door de foyer die het publiek uitnodigt om met elkaar verder het gesprek aan te gaan. Er is een Host bij die de mensen hiervoor uitnodigt, zelf ook in gesprek gaat en vragen over de voorstelling kan beantwoorden.

credits

tekst: Dennis Kelly / vertaling: Han van Wieringen / regie: Daria Bukvić / spel: Hadewych Minis / dramaturgie : Madelon Kooijman / scenografie: Marloes & Wikke / kostuumontwerp: Dymph Boss / muziek: Wilko Sterke / lichtontwerp:  Yuri Schreuders / kostuumatelier: Femke van Neerven / productieleiding: Jeroen Heinen / techniek: Hergen Verheul, Han Verweijen,  Pieter de Jonge, Douwe van Doornewaard, Menno Romers, Sebastiaan Kruk