Babylon aan de IJssel – Gilgamesj nu
Een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienste moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn vlucht, maar ook over een oeroud epos: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid grijze wolken boven de Nederlandse polders drijven. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden, vol mensensmokkelaars, vijandige militairen en corrupte politici, verweeft zich met een troostrijk verleden. Wat is waarheid, wat is verzonnen? De fascinerende reconstructie van een levensgevaarlijke vlucht en een ontroerend epos.
In eerste instantie begonnen Hawar Tawfiq en Marcel Roijaards te werken aan een klassieke bewerking van het Gilgamesj epos, maar tijdens hun ontmoetingen vertelde Hawar over zijn eigen vlucht van Irak naar Nederland. De onvermoede overeenkomsten tussen fictie en werkelijkheid inspireerden hen tot een meer actuele, persoonlijke visie op het eeuwenoude verhaal.
Aan deze voorstelling werken achttien Koerdische en twee Iraanse musici mee. Hun muziek is eerder opgenomen in Iran en klinkt tijdens de voorstelling samen met de live muziek van het Hexagon Ensemble.

credits
actrice: Judith Linssen / muziek: Hawar Tawfiq / tekst en regie: Marcel Roijaards / vormgeving: Floriaan Ganzevoort / muziekregie: Monique Krüs / techniek: Eelco Vellema / productie: Rianne Valstar
Hexagon Ensemble
Wout van den Berg – fluit
Bram Kreeftmeijer – hobo
Arno van Houtert – klarinet
Marieke Stordiau – fagot
Christiaan Boers – hoorn
Frank Peters – piano