Marije van den Berg

Babylon aan de IJssel – Gilgamesj nu

Hexagon Ensemble & Judith Linssen
Checken voor Toegang
wo 20 okt 2021 - 20:30 tot 21:40
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 20 okt 2021
20:30 tot 21:40
Geweest

Het Hexagon Ensemble viert haar 30-jarig jubileum met onder andere de prachtige muziektheatervoorstelling Babylon aan de IJssel – Gilgamesj nu. Een bijzondere artistieke samenwerking tussen componist Hawar Tawfiq en schrijver Marcel Roijaards. 

Een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienste moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn vlucht, maar ook over een oeroud epos: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid grijze wolken boven de Nederlandse polders drijven. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden, vol mensensmokkelaars, vijandige militairen en corrupte politici, verweeft zich met een troostrijk verleden. Wat is waarheid, wat is verzonnen? De fascinerende reconstructie van een levensgevaarlijke vlucht en een ontroerend epos.

In eerste instantie begonnen Hawar Tawfiq en Marcel Roijaards te werken aan een klassieke bewerking van het Gilgamesj epos, maar tijdens hun ontmoetingen vertelde Hawar over zijn eigen vlucht van Irak naar Nederland. De onvermoede overeenkomsten tussen fictie en werkelijkheid inspireerden hen tot een meer actuele, persoonlijke visie op het eeuwenoude verhaal.

Aan deze voorstelling werken achttien Koerdische en twee Iraanse musici mee. Hun muziek is eerder opgenomen in Iran en klinkt tijdens de voorstelling samen met de live muziek van het Hexagon Ensemble.

Bij deze voorstelling hanteren wij de voorwaarde Checken voor Toegang. Dit betekent dat je een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang moet kunnen tonen bij binnenkomst. meer info

 Hexagon Ensemble & Judith Linssen - Babylon aan de IJssel
Marije van den Berg

credits

actrice: Judith Linssen / muziek: Hawar Tawfiq / tekst en regie: Marcel Roijaards / vormgeving: Floriaan Ganzevoort / muziekregie: Monique Krüs / techniek: Eelco Vellema / productie: Rianne Valstar

Hexagon Ensemble
Wout van den Berg – fluit
Bram Kreeftmeijer – hobo
Arno van Houtert – klarinet
Marieke Stordiau – fagot
Christiaan Boers – hoorn
Frank Peters – piano