Brett Russel

O Verde Do Brasil

Millennium Jazz Orchestra / Lilian Vieira
za 22 okt 2022 - 20:30 tot 22:32
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
za 22 okt 2022
20:30 tot 22:32
Geweest

In O Verde Do Brasil worden drie aspecten van Brazilië uitgelicht: de muziek, de poëzie en de natuur. Teksten van actuele Braziliaanse dichters worden van muziek voorzien met als centrale thematiek het Amazone-regenwoud.

Op de teksten van dichter en milieuactivist Thiago de Mello (1926) maakte Joan Reinders een gloednieuwe compositie voor het jazzorkest. De Mello is afkomstig uit het Amazonegebied en maakt zich al decennialang sterk voor het behoud van het regenwoud. Deze vijfdelige suite verklankt uiteenlopende stemmingen en bevat een mix van traditionele Braziliaanse muziekstijlen met een grote variëteit aan ritmes en jazzy, vette Big Band klanken. 

Ook komen bekende en minder bekende Braziliaanse klassiekers van Antonio Carlos Jobim, Hermeto Pascoal, Milton Nasciemento en de bekendste Zuid-Amerikaanse componist Villa-Lobos aan bod. Typisch voor diens werk is het gebruik van Braziliaanse volksmuziek. Denk aan de Bossa Nova, die mede door de onlangs overleden Joao Gilberto bekend is geworden. Of de uitbundige Samba, waardoor mensen niet op hun stoel kunnen blijven zitten. Alle nummers zijn gearrangeerd door dirigent Joan Reinders.

Soliste in dit programma is de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira die met haar opzwepende, majestueuze stem een prachtige timbre voortbrengt. Met haar charismatische podiumpersoonlijkheid en grote improvisatorische talent drukt zij haar stempel op de voorstelling.