Paulina Matusiak & Eddy Wenting

Matthäus Passion

Nederlands Blazers Ensemble & Duda Paiva Company
zo 10 apr 2022 - 15:00 tot 16:20
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
zo 10 apr 2022
15:00 tot 16:20
Geweest

Een andere kijk op het universum van Bachs' Matthäus-Passion. De vier zangers zijn in deze intrigerende voorstelling ook poppen, poppen die mensen zijn: de verteller, de verrader, de maagd en de visionair. Ook het publiek heeft een dubbelrol: zij levert als koor commentaar op het drama.

In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk wordenmuziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstellingdie zijn weerga niet kent. De uitvoering is in handen van een topcast, met internationale stersopraan Claron McFadden, bariton Rick Zwart en het Nederlands Blazers Ensemble met onder meer de Turkse ney-speler Sinan Arat, een meester op deze traditionele rietfluit, en de fenomenale jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot. De voorstelling markeert het begin van een jaarlijkse, in de passietijd terugkerende nieuwe traditie en reist van 30 maart tot en met 15 april 2022 langs 10 grote podia door het hele land.

Universeel verhaal

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Matteüs. Hierin is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid. In hun interpretatie van de Matthäus-Passion leggen Schneemann en Paiva de nadruk op de universele kant van het verhaal, namelijk dat van een visionaire man die ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld, maar niet begrepen wordt. Het onrecht en de lafheid die hij tegenkomt, beantwoordt hij met liefde en door de verbinding aan te gaan. Hiermee transformeren de makers deze christelijke tragedie tot een tijdloos verhaal met universele zeggingskracht.

Echte mensen

Ook in de vorm wijkt deze Matthäus-Passion af van reguliere uitvoeringen. Dankzij de inzet van de manshoge poppen van de Duda Paiva Company komen de personages tot leven en worden ze echte mensen waarmee je je kunt identificeren. Hiermee breekt het Nederlands Blazers Ensemble met een traditie in de uitvoering die doorgaans afstandelijk is te noemen.

Lokale koren

Kamerkoor Cantabile doet mee met de Matthäus Passion in het Chassé Theater. 

Gemengd koor Cantabile uit Breda bestaat sinds 1956. Ruim 50 enthousiaste leden zingen met veel plezier en overgave werk van uiteenlopende componisten als Sweelinck, Bach, Mozart, Brahms, Poulenc, Schubert, Jenkins en Manneke. Cantabile verzorgt elk jaar een of meer concerten in Breda of directe omgeving. Cantabile streeft naar uitvoeringen van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Er wordt dan ook tijdens de wekelijkse repetities hard gewerkt op een serieuze, maar ook ontspannen wijze. Kwaliteit en sfeer zijn bindende elementen tijdens de repetities. De concerten laten een uitdagend en gevarieerd repertoire zien. Het bestaat uit het traditionele koorrepertoire en uit bijzondere projecten zoals Voices of light van Richard Einhorn en aan Cantabile opgedragen werk ‘Van Tijd Tot Tijd’ van de Bredase componist Daan Manneke. Cantabile mag zich laureaat van het Nederlands Koor Festival 2010 noemen, omdat het koor daarbij finalist is geweest. Deelname aan deze wedstrijdfinale was eigenlijk al een prijs waar men trots op kan zijn, omdat deze wedstrijd Cantabile en haar dirigent Ad van Unen verder heeft geholpen op de weg naar beter, intenser muziek maken en beleven.

Kamerkoor Cantabile - Matthäus-Passion - Chassé Theater Breda

inleiding musicoloog Huib Ramaer (14.00 uur)

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Musicoloog Huib Ramaer is van alle markten thuis. Zo presenteert hij, schrijft hij over muziek én verzorgt hij inleidingen. Daarnaast doceert hij muziekgeschiedenis aan de interfaculteit en de Master Muziekprogrammering van de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ. 

nagenieten in de foyer

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt na afloop van de voorstelling nog door in de foyer

Backstage | The making of | Matthäus Passion

Zondag 10 april staat het Nederlands Blazers Ensemble & Duda Paiva Company met Matthäus Passion in het Chassé. Hiervoor zijn drie backstage filmpjes opgenomen, over de weg naar deze voorstelling. Beki…

credits

dans & poppen: Duda Paiva Company / sopraan: Claron McFadden / bariton: Rick Zwart

Matthäus-Passion – J.S. Bach
bewerking: Arjan Linker