Hugo Thomassen

Lady in the dark

Opera Zuid
do 8 dec 2022 - 20:00 tot 22:40
grote zaal
Geweest
do 8 dec 2022
20:00 tot 22:40
Geweest

In Kurt Weill’s Broadway-opera Lady in the Dark belandt hoofdredacteur Liza Elliot door mentale klachten bij een psychiater. Je wordt meegenomen in het onderbewuste van Liza.  Door haar dromen te analyseren komen ze tot de kern van Liza’s problemen. 

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. Zowel privé als in haar carrière staat ze onder immense druk. Haar liefdesleven is gecompliceerd, ze kan niet kiezen tussen haar getrouwde baas en minnaar Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl manager Charley Johnson haar alleen maar irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psychiater te bezoeken. 

Lady in the Dark was Kurt Weills eerste Broadway-hit, met teksten van Ira Gershwin en Moss Hart. Gebaseerd op Liza’s psychoanalyse ontspint het stuk zich in drie dromen, die als het ware een drieluik van mini-opera’s vormen.

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan een vrouw stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater met scherpe humor, fantasierijk verbeelde dromen en fantastische songs. Naast een sublieme combinatie van opera en Broadwaymuziek vormt deze opera ook een visueel spektakel met schitterende kostuums gebaseerd op mode uit de jaren '40.

De opera wordt uitgevoerd door de veelbelovend Britse regisseur Anna Pool en de gevierde Amerikaanse dirigent David Stern.  

Lady in the Dark wordt uitgevoerd in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling. Het is een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. In samenwerking met philharmonie zuidnederland. 

⭐⭐⭐⭐ "De acrobatiek in de gedroomde circusscène, de walsende koorzangers, de kleurrijke kostuums en Rammeloo’s theatrale podiumprésence gecombineerd met een ijzersterke strot, maken van Lady in the
dark een onweerstaanbare show." - Volkskrant 

⭐⭐⭐⭐ ''‘Lady in the Dark’ is een opera die swingt als Fred Astaire'' - NRC

⭐⭐⭐⭐ "Het prikkelende verhaal biedt entertainment plus drama, een mix die op papier legio stof biedt voor visueel spektakel én diepgang" - Limburger

meer over Opera Zuid
Het Chassé Theater is sinds haar opening in 1995 met trots één van de vaste speelplekken van Opera Zuid, het gezelschap dat een unieke broedplaats vormt voor vernieuwende producties en aanstormend talent. meer info

 

credits

met: Sylvia Poorta, Maartje Rammeloo of Alexia Macbeth, Elliott Carlton Hines, Simon Butteriss, Quirijn de Lang, Jeremy Finch White, Veerle Sanders en Nienke Nasserian / aerial kunstenaar, dance captain: Dreya Weber / dansers: Dreya Weber, Alice de Maio, Jolanda Bazzi, Gijs Hanegraaf, Edgar Sagarra Portmondo van der Wiel, Niels Gordijn / regie: Anna Pool / muzikale leiding: David Stern / decor- en kostuumontwerp: Madeleine Boyd / choreografie: Rebecca Howell / lichtontwerp: Bretta Gerecke / dramaturgie: Joep Hupperetz/ koorleiding: Jori Klomp /koor: Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht / orkest: philharmonie zuidnederland