Hans van Manen 90

Het Nationale Ballet
za 21 mei 2022 - 20:00 tot 22:00
Jupilerzaal
za 21 mei 2022
20:00 tot 22:00
Geweest

Vier samen met Hans van Manen zijn negentigste verjaardag. Het Nationale Ballet presenteert drie juwelen uit zijn omvangrijke Van Manen-oeuvre.

Hans van Manen 90 opent met een van de vroege successen van de choreograaf: Metaforen. Hoewel het ballet ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig. Metaforen is opgezet als een classicistisch ballet, maar gaandeweg ontvouwt zich een geraffineerd vormenspel vol onverwachte wendingen. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst. 

Van Manens sublieme choreografie Grosse Fuge, op Beethovens gelijknamige strijkkwartet, werd na de première in 1971 uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese ballet van het decennium’. Vandaag de dag heeft dit zinderende dubbelkwartet nog altijd niet aan populariteit afgedaan: Grosse Fuge is een van de meest uitgevoerde Van Manen-balletten wereldwijd. 

Voor Concertante liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite Symphonie Concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat, zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, en je kunt er niet precies je vinger opleggen.  

onze tip voor grote groepen

Op zoek naar een passend arrangement voor jouw gezelschap bij deze voorstelling (vanaf 20 personen)? Bekijk onze mogelijkheden.

samen veilig genieten van theater

Voel je veilig tijdens je bezoek. Tijdens de voorstelling heb je vaste zitplaatsen naast elkaar maar ons theater biedt voldoende gelegenheid om in de foyers minder drukke plekken op te zoeken. Er zijn daarnaast veel ruimtes om je handen te wassen en uiteraard kan je een mondkapje ophouden als jij je daar prettig bij voelt.

Backstage | Interview | Muze Hans van Manen

Interview met Rachel Beaujean, de muze van Hans van Manen. Van muze groeide ze na haar danscarrière uit tot directeur van het Nationale Ballet.

credits

Drie choreografieën van Hans van Manen  
 
Metaforen 
muziek: Jean Yves Daniël-Lesur 
 
Grosse Fuge 
muziek: Beethoven 
 
Concertante 
muziek: Frank Martin 

met het Balletorkest