Martin Luther King vs. the FBI

Sam Pollard
Laatste week
do 7 okt - ma 1 nov
do 7 okt 2021
-
ma 1 nov 2021

de Volkskrant (★★★★) 'Een schandalige heksenjacht'
NRC (★★★★) 'Pollards film gaat in de kern over racisme'

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream' speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika.

Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren.

FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is." 

Regie
Sam Pollard
Speelduur
106 min
verwacht
do 7 okt
Jaar
2020
Land
Verenigde Staten
Taal
Engels gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld
  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst

Bij deze voorstelling hanteren wij de voorwaarde Checken voor Toegang. Dit betekent dat je een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang moet kunnen tonen bij binnenkomst. meer info