Premiere: (R)oma: een (familie)geschiedenis

Klaas Burger en Stefany Karghoti
zo 14 nov 2021 - 14:00 tot 16:00
Kinlyzaal (theater- & filmzaal)
Geweest
zo 14 nov 2021
14:00 tot 16:00
Geweest

Op 12 december en 9 januari vindt deel 2 van (R)oma: een (familie)geschiedenis plaats in Chassé Cinema. Reserveer je tickets!

Een oudere Joegoslavische vrouw uit de Roma-gemeenschap doet er alles aan om een plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Maar elke keer blijkt het onbegrip te groot. Toch blijft ze met haar kinderen en kleinkinderen zoeken naar een beter leven.
 
Sinds 2016 werkt de Academie voor Beeldvorming met de familie Hopic aan een film. Basis voor de vertelling is een serie interviews met oma Hopic. Met vier filmmakers zijn ingrepen gedaan in haar verhaal. Telkens wordt een andere laag in de familiegeschiedenis belicht. In NEXT, de vrij toegankelijke ruimte van Stedelijk Museum Breda, wordt de film in een presentatie van voorwerpen en documenten getoond. De film zal in z'n geheel te zien zijn in Chassé Cinema

In twee delen vertelt de familie haar migratiegeschiedenis. Tegelijk wordt de gezamenlijke Europese geschiedenis zichtbaar vanuit een ongebruikelijke invalshoek. De film spiegelt de vooroordelen over ‘zigeuners’, criminaliteit, oorlogsvluchtelingen en armoede in de afgelopen 80 jaar, in media en beleid.

Oorlog en armoede
Het eerste deel van de film vertelt hoe oma Hopic, Hajrija Salkanovic, opgroeide in het Joegoslavië van voor de Tweede Wereldoorlog. In interview in Romani, de taal van Roma, en animatie wordt getoond hoe de oorlog een eind maakt aan een rondtrekkend bestaan op de rand van armoede. Veel familieleden komen om in het vernietigingskamp Jasenovac. Daarna reizen we met een camera door de bossen van Kroatië. Hier leven oma, haar gezin en familie als partizanen. Na de oorlog zoekt ze met een grotere groep Roma naar een menswaardig bestaan. De zoektocht brengt hen naar Rome. Maar ook hier vinden ze armoede. Oma vertelt dat ze met haar man en kinderen verder reist naar Frankrijk en België.

Verblijfsstatus en identiteit
In 1971 komt de familie aan in Nederland. Deze aankomst is zorgvuldig gedocumenteerd in krantenartikelen, tv-uitzendingen, vragen in de Tweede Kamer en gerechtelijke uitspraken. De familie krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning via de experimentele ‘Regeling Hopic’. Onder het kabinet Den Uyl (1973-1977) wordt de verblijfsstatus definitief.

In het tweede deel van de film wordt deze geschiedenis met de familie nagespeeld in een filmstudio. Tot slot kijken de filmmakers met de familieleden terug op hun verleden. Hoe kijken buitenstaanders naar de Roma-gemeenschap? Hoe vindt de familie een plek in de Nederlandse samenleving?

Op 5 november 2021 opent in Stedelijk Museum Breda de tentoonstelling: (R)oma: een familiegeschiedenis. Op 14 november zal de film in première gaan in Chassé Cinema.

Regie
Klaas Burger en Stefany Karghoti
Speelduur
120 min
Jaar
2021
Land
Nederland

Bij deze voorstelling hanteren wij de voorwaarde Checken voor Toegang. Dit betekent dat je een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang moet kunnen tonen bij binnenkomst. meer info