Casper Koster

Motherland

Jip Smit
onderdeel van het thema 'De Vrouw'
wo 30 nov 2022 - 20:30 tot 21:40
Kleine zaal
Geweest
wo 30 nov 2022
20:30 tot 21:40
Geweest

Jip Smit neemt je mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren...

Motherland vertelt het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt je uit de grenzen van je verbeeldingskracht te verleggen. Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. 

In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld. Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken en zich bevrijden van de heersende norm.

Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage Entertainment. Ook was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.

Fantasy, maar wel vermengd met knullige kantoorhumor. En dat op toneel. Noem het gerust een nieuw genre.” - De Volkskrant

De hutspot van invloeden smaakt zalig.” - Het Parool

Smits heldhaftigheid grijpt oprecht naar de keel.” - Theaterkrant

Onderdeel van:
de vrouw

credits

concept, spel: Jip Smit / regie: Esther Habbema / muziek: Ralf Pouw