Piek

Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.
di 28 feb 2023 - 20:30 tot 22:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 28 feb 2023
20:30 tot 22:30
Bestellen

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. 

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah, gelokt door valse beloftes, hier werken. Al snel blijken zij vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. 

Aanvankelijk gaan de rubberprijzen door het dak en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd, volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

⭐⭐⭐⭐ "De verstikkende hitte, het beklemmende niets, knap hoe dat haast voelbaar wordt." - Telegraaf

⭐⭐⭐ "Mooie beklemmende sfeer" - Trouw

"De scène waarin Alink de gekmakende verveling en de angsten van de Europese vrouw verbeeldt, is van beklemmende klasse." - Theaterkrant

Gelukzoekers op Sumatra - Chassé Theater Breda

De voorstelling bevat stroboscopische effecten

credits

naar de romans van Madelon Székely-Lulofs / tekst en regie: Olivier Diepenhorst / tekst dramaturgie: Janine Brogt / spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd