Felix Kops

Anne Fay's Reaspora

DOX
vr 7 apr 2023 - 20:30
Kleine zaal
vr 7 apr 2023
20:30
Bestellen

Anne-Fay’s Reaspora is een intiem en krachtig concert over kolonialisme. Een avond vol hiphop, soul, gospel en elektronica.

Voor haar voorstelling reisde Anne-Fay langs drie continenten; dwars door één familiegeschiedenis. Háár eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland. In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, toont Anne-Fay’s Reaspora de impact die dit verleden nu nog heeft.

Anne-Fay heeft een zwarte moeder, die het racisme dat ze ervaarde altijd verborgen hield. Ze is ook opgelucht dat haar dochter de privileges heeft die met een witte huid komen. Maar Anne-Fay vraagt zich juist af: “Mag ik met een witte huid, staan voor het recht van een zwarte vrouw? En hoe gebruik ik mijn privileges op een juiste manier?”

Over de makers
Zus en broer Anne-Fay en Felix Kops reisden van Nederland via Aruba en Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze ontmoetten familie, leerde over het koloniale verleden van Nederland en maakten muziek met lokale producers. Ook filmden ze beelden op de voormalige plantages in Suriname, op de Atlantische Oceaan en in een slavenfort in Ghana.

De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis verwerken zij in nummers vol hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. Iedere song heeft een bijzondere muziekvideo in de stijl van Beyoncé en met een maatschappijkritische boodschap. De songs werden tot een album gebracht met producers Morgan Avenue (S10, Naaz) en Jeremia Jones (Ed Sheeran, Nicki Minaj).

De muziektheatershow wordt regisseert door DOX’ huisregisseur Timothy de Gilde. Theatermaakster en schrijfster Bodil de la Parra schreef op basis van persoonlijke verhalen de theatertekst.

DOX - Anne-Fay’s Reaspora - Chassé Theater Breda

Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.

credits

concept: Anne-Fay & Felix Kops / zang en spel: Anne-Fay / visueel ontwerp: Felix Kops / muzikanten: Marlon Francis en Elisha Amonoo-Neizer / regie: Timothy de Gilde / tekst: Bodil de la Parra ism Anne-Fay en Felix Kops / lichtontwerp: Tim van 't Hof / artistieke begeleiding: Hildegard Draaijer / technisch coördinator: Edwin Mol / lichttechnicus: Thijs Kempers / dramaturgie: Ayla Çekin Satijn / powered by DOX en  ParadisoMelkwegProductiehuis 

Met dank aan Khadija el Kharraz Alami