Joris-Jan Bos

Now here, now always

NDT 2
zo 4 dec 2022 - 19:30 tot 21:32
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
zo 4 dec 2022
19:30 tot 21:32
Geweest

Een drieluik dat om een virtuositeit aan expressie vraagt van de NDT 2-dansers, met werken van Marco Goecke en Alexander Ekman, bekende gezichten van het Nederlands Dans Theater (NDT), en Andrew Skeels, een nieuwe stem binnen het gezelschap.

The Big Crying / Marco Goecke
The Big Crying
is misschien wel Marco Goecke's meest persoonlijke werk waar hij kort na de dood van zijn vader aan begon. "Het is een stuk over afscheid nemen en over alles wat we achter moeten laten", zegt Goecke. De bewegingstaal van The Big Crying is hoekig, pulserend en explosief; nerveuze, trillende armbewegingen als fladderende vlindervleugels vangen de onpeilbare emotie van rouw. 

Wereldpremière / Andrew Skeels
Met een rijke achtergrond in dans en onderzoek zijn de vaardigheden van de Canadese choreograaf Andrew Skeels niet gebonden aan één bewegingsstijl. In zijn werk legt Skeels de nadruk op samenwerking en creëert hij choreografische structuren die vaak gevormd worden door breekpunten of botsingen die ontstaan door onevenwichtigheid. 

Cacti / Alexander Ekman
Toen Alexander Ekman in 2010 Cacti maakte, was het voor de choreograaf belangrijk dat het werk zowel een grote dosis humor als een kritische noot zou bevatten. Met Cacti daagt Ekman op amusante wijze het publiek uit om na te denken over moderne dans als hogere kunstvorm en geeft hij commentaar op de ervaring van wat als 'hoge kunst' kan worden bestempeld. Zestien dansers staan gevangen op enorme tegels, terwijl ze rennen, vallen, kronkelen en proberen te ontsnappen aan hun onzichtbare gevangenissen, om uiteindelijk elk een cactus te bemachtigen. Wat betekent dit allemaal? Cacti is een vrolijke parodie op de grotere excessen van de danskunst. Een strijkkwartet op het podium speelt muziek van Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert. 

De voorstelling wordt live begeleid door Het Balletorkest.

wereldklasse Chassé Theater

meer over Nederlands Dans Theater (NDT)
NDT is één van de meest productieve dansgezelschappen in Nederland, zo niet ter wereld. Het gezelschap kiest er bewust voor om veel jonge, maar ook gevestigde choreografen een kans te geven om nieuw werk te maken. meer info

inleiding om 18.45 uur

Kom meer te weten over het repertoire, de achtergrond van choreografen, de thema’s binnen een voorstelling en het verloop van het creatieproces. Natuurlijk krijgt je ook de gelegenheid om vragen te stellen. De inleiding duurt een half uur.