Annaleen Louwes en Esther Noyons

Geschiedenis van geweld

Toneelschuur Producties / Theater Oostpool
di 24 jan 2023 - 20:30 tot 22:05
Kinlyzaal
di 24 jan 2023
20:30 tot 22:05
Tickets

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van Édouard Louis (van onder andere Weg met Eddy Belleguele). 

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij de geheimzinnige Reda ontmoet. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Het is voor het eerst dat Geschiedenis van Geweld in Nederland op toneel wordt opgevoerd. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse bestsellerauteur, na de succesvolle voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo. 

De heftigheid van de gewelddadige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergelijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt in het stuk is dat het draait rondom de problematiek en het gevaar van klassensystemen. De hardnekkigheid ervan en de gewelddadige uitwassen.” - regisseur Abdel Daoudi 

⭐⭐⭐⭐ 'Theaterbewerking van Edouard Louis’ roman is hartverscheurend.’ - NRC

⭐⭐⭐⭐  ‘Verrassend veel lucht en humor […] Eelco Smits is schitterend in de mooie, veeleisende hoofdrol.’ - Volkskrant

⭐⭐⭐⭐  ‘Knap de hokjesgeest ontrafeld. - Trouw

over Abdel Daoudi
Abdel Daoudi (1985) studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2021 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Voor zijn eerste regie koos hij voor Antigone, bewerkt door Abdelkader Benali. De afgelopen seizoenen werkte hij onder andere als regieassistent bij Het Nationale Theater mee aan de theatermarathon The Nation van Eric de Vroedt. En schreef en regisseerde hij bij Ten Producties de jeugdvoorstelling No joke.

Trigger warning: Dit stuk behandelt onderwerpen als sexueel (geweld)

Achtergrond | Column | Regisseur Abdel Daoudi

Regisseur Abdel Daoudi vertelt in deze column van Theater Bellevue meer over de eerste repetitiedag van Geschiedenis van geweld.

Boeken komen tot leven in het Chassé

Van klassiekers tot nieuwe schrijvers. In Chassé Theater & Cinema komen boeken tot leven. Bekijk het programma en kom meer te weten over het boek.

credits

regie: Abdel Daoudi / tekst: Édouard Louis / vertaling: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos / bewerking: Nick Bruckman / met: Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes / dramaturg: Thomas Lamers / decor: Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen /kostuums: Dymph Boss / licht: Casper Leemhuis / coproductie: Theater Oostpool