Stijn Stumpel

SatisFactory

Booi Kluiving| Feikes Huis |Theater a/d Rijn
do 9 mrt 2023 - 20:30 tot 21:45
kleine zaal
do 9 mrt 2023
20:30 tot 21:45
Geweest

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Automated Sensory Meridian Response). ASMR is te beschrijven als een tintelend gevoel dat bij je hoofd begint en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt.

WhisperingWieke, LynnieZ &  Ay_mazing willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een stoomcursus die hen omtovert tot wereldberoemde influencers. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaam zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren. 

SatisFactory is een voorstelling over Automated Sensory Median Response. Dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe een kaars platgedrukt wordt door een hydraulische pers. Of wanneer iemand kleine stukjes zeep van een groot blok afsnijdt met een stanleymes. 

Over ASMR en vooral de ASMRtists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?

De wereld die Kluiving schept in SatisFactory doet denken aan de dystopische tragikomedies van Black Mirror. De ASMR-opdrachten zijn grappig totdat ze akelig worden, en daarna toch ergens ook weer grappig. Op de juiste momenten slaat het ongemak toe, vaak in combinatie met referenties naar de echte wereld.” - Theaterkrant

Booi Kluiving
Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem en maakt voorstellingen over digitale cultuur. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen en omringt zich met mensen uit deze werelden. 

Feike's Huis / De Nieuwe Oost / Booi Kluiving - SatisFactory - Chassé Theater Breda

credits

concept & regie: Booi Kluiving / spel: Wieke van Rosmalen, Lindsay Zwaan & Ayisha Siddiqi / scenografie: Kars van den Heuvel / grafische vormgeving Stijn Stumpel / dramaturgie: Pol Eggermont / digitale dramaturgie: Ioana Stanescu / kostuums: Carlijn Veurink / techniek Guus Broeren, Matthijs Derksen / creatief producent Marijn Maurits / technisch advies: Gertjan Biasino / productie: Feikes Huis / co-productie: Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost / ondersteund door: Fonds Podiumkunsten