(R)oma: een familiegeschiedenis + nagesprek

Klaas Burger, Stefany Karghoti
zo 13 mrt 2022 - 14:00 tot 16:00
Kinlyzaal (theater- & filmzaal)
zo 13 mrt 2022
14:00 tot 16:00
14:00 tot 16:00Geweest

Na de film gaan we, samen met hoogleraar Huub van Baar en enkele familieleden, in op het tweede hoofdstuk van de film; Blijf, waar je handig in moet worden. Waarom zijn mensen bang voor andere mensen? Hoe is het om op te groeien met een Roma-achtergrond? We kijken naar vooroordelen, framing in media en beleid en de effecten hiervan op de toegang tot werk en onderwijs. 

Een oudere Joegoslavische vrouw uit de Roma-gemeenschap doet er alles aan om een plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Maar elke keer blijkt het onbegrip te groot. Toch blijft ze met haar kinderen en kleinkinderen zoeken naar een beter leven.
 
Sinds 2016 werkt de Academie voor Beeldvorming met de familie Hopic aan een film. Basis voor de vertelling is een serie interviews met oma Hopic. Met vier filmmakers zijn ingrepen gedaan in haar verhaal. Telkens wordt een andere laag in de familiegeschiedenis belicht. In NEXT, de vrij toegankelijke ruimte van Stedelijk Museum Breda, wordt de film in een presentatie van voorwerpen en documenten getoond. De film zal in z'n geheel te zien zijn in Chassé Cinema

In twee delen vertelt de familie haar migratiegeschiedenis. Tegelijk wordt de gezamenlijke Europese geschiedenis zichtbaar vanuit een ongebruikelijke invalshoek. De film spiegelt de vooroordelen over ‘zigeuners’, criminaliteit, oorlogsvluchtelingen en armoede in de afgelopen 80 jaar, in media en beleid.

Oorlog en armoede
Het eerste deel van de film vertelt hoe oma Hopic, Hajrija Salkanovic, opgroeide in het Joegoslavië van voor de Tweede Wereldoorlog. In interview in Romani, de taal van Roma, en animatie wordt getoond hoe de oorlog een eind maakt aan een rondtrekkend bestaan op de rand van armoede. Veel familieleden komen om in het vernietigingskamp Jasenovac. Daarna reizen we met een camera door de bossen van Kroatië. Hier leven oma, haar gezin en familie als partizanen. Na de oorlog zoekt ze met een grotere groep Roma naar een menswaardig bestaan. De zoektocht brengt hen naar Rome. Maar ook hier vinden ze armoede. Oma vertelt dat ze met haar man en kinderen verder reist naar Frankrijk en België.

Verblijfsstatus en identiteit
In 1971 komt de familie aan in Nederland. Deze aankomst is zorgvuldig gedocumenteerd in krantenartikelen, tv-uitzendingen, vragen in de Tweede Kamer en gerechtelijke uitspraken. De familie krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning via de experimentele ‘Regeling Hopic’. Onder het kabinet Den Uyl (1973-1977) wordt de verblijfsstatus definitief.

In het tweede deel van de film wordt deze geschiedenis met de familie nagespeeld in een filmstudio. Tot slot kijken de filmmakers met de familieleden terug op hun verleden. Hoe kijken buitenstaanders naar de Roma-gemeenschap? Hoe vindt de familie een plek in de Nederlandse samenleving?

Regie
Klaas Burger en Stefany Karghoti
Speelduur
120 min
Land
2021

Backstage | Achtergrond | (R)oma: een (familie)geschiedenis

Op zondag 12 november ging de film (R)oma: een (familie)geschiedenis in première in Chassé Cinema. Sinds 2016 werd er door de Academie voor Beeldvorming met de familie Hopic gewerkt aan deze film. Bas…