Bart Grietens

De vrouw die de honden eten gaf

Het Zuidelijk Toneel
onderdeel van De Vrouw
do 20 okt 2022 - 20:30 tot 22:00
Kinlyzaal
do 20 okt 2022
20:30 tot 22:00
Tickets

Gouden Kalf winnares Marie-Louise Stheins was van meet af aan gefascineerd door het verhaal van de vrouw van Dutroux en brengt het verhaal nu naar het podium. 

In de zomer van 2012 werd België opgeschrikt door het nieuws dat Michèle Martin vervroegd zou vrijkomen na 16 jaar in de cel. In de pers werd zij de meest gehate vrouw van het land genoemd, de vrouw die twee kinderen in een kelder had laten verhongeren en sterven. Haar daden – of gebrek aan daadkracht – leken onvergefelijker dan die van haar echtgenoot, moordenaar en verkrachter Marc Dutroux.

De roman De vrouw die de honden eten gaf zette België in 2014 weer op stelten. Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Ze stelde haar niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw, een angstige, egoïstische, laffe vrouw, dat wel, maar ook een verrassend toegewijde moeder, en dochter. Er leek een verwarring te ontstaan tussen auteur en personage. Het trauma is duidelijk nog niet verwerkt.

Stheins speelt Michelle Martin met verve.” - Scenes 

meer info over Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel is sinds 2010 gevestigd in Tilburg. Een huis van uiteenlopende makers die elk in een eigen krachtige beeldtaal hedendaagse verhalen vertellen. meer info

credits

Marie-Louise Stheins- Spel & tekstbewerking / Julie Van den Berghe - Regie & tekstbewerking / Kristien Hemmerechts - Naar het boek van / Piet Menu - Dramaturgisch advies/ Niek Kortekaas - Decor- en lichtontwerp / Kwinten Mordijck - Muziek en geluidsontwerp / Stan Bannier - Technische coördinatie / Jolanda van de Ven - Kostuumontwerp / Janni van Goor - Bewegingscoach / Indy Struik - Performer / Tom Ijpelaar - Techniek / Arco Middendorp - Techniek