Sofie Knijff

Finding Willard

Tom Struyf & Het Zuidelijk Toneel
wo 8 feb 2023 - 20:30 tot 22:15
Kinlyzaal
wo 8 feb 2023
20:30 tot 22:15
Tickets

Theatermaker Tom Struyf maakt een filmische voorstelling over het kleine dorp Willard in de VS. Het dorpje staat tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling. Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving?

Winter 2018. Op reis in de Verenigde Staten komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in het klein dorpje Willard. Het dorp ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Een toevallige kennismaking met een bijzonder landschap en een piepkleine kerkgemeenschap mondt uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt. Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden?

Tussen 1869 en 1996 werden duizenden cliënten opgevangen in het psychiatrisch ziekenhuis in Willard. De hele regio was economisch afhankelijk van het instituut. In Finding Willard neemt Tom Struyf je mee naar het Willard van vroeger en dat van nu - waar de laatste overblijvers samenkomen en voor elkaar proberen te zorgen. Laat je meevoeren door het ontroerende verhaal van Peggy, Alta, Lesley en Tom, in zijn zoektocht naar de ideale plek om samen te leven.

Tussen 2018 en nu maakten Struyf en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat wordt een filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.

⭐⭐⭐⭐ “de vele bijzondere mensen die hij (Tom Struyf) opvoert, met hun pijn en geluk, intrigeren mateloos.” - NRC

⭐⭐⭐ “Wie zich kan openstellen voor de schoonheid van landelijk Amerika en menselijke verhalen over een gebrekkig zorgstelsel, zal zich vergapen aan Struyfs opmerkelijke trip.” - Volkskrant

over Tom Struyf
Tom Struyf (1983) is theatermaker, schrijver en landschapsontwerper. In zijn theaterwerk maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht. De voorstellingen van Tom zijn vertellingen met een multidisciplinair karakter. 

meer info over Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel is sinds 2010 gevestigd in Tilburg. Een huis van uiteenlopende makers die elk in een eigen krachtige beeldtaal hedendaagse verhalen vertellen. meer info

credits

concept, tekst en spel: Tom Struyf  / co-creatie: Fien Leysen & Willem De Maeseneer / muziek: Bert Hornikx  / camera & montage: Geert De Vleesschauwer & Fien Leysen  / scenografie: Ina Peeters & Jolan Moonen / vormgeving en installatie: Manu Siebens & Ina Peeters / technische supervisie: Geert De Vleesschauwer / productie: Tatiana Aarons vzw / coproductie: Het Zuidelijk Toneel, NTGent, C-TAKT, NEXT Festival, Productiehuis TR, detheatermaker, kc deSingel, detheatermaker, cc de Werft Geel & cc De Grote Post Oostende / in samenwerking met: De Nieuwe Vorst, Schouwburg c o r s o & Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond / met de steun van: de Vlaamse Overheid, Gemeente Rotterdam, Stuifzand en deAuteurs