Ernst Coppejans

Nureyev

Jan Kooijman
wo 26 apr 2023 - 20:30 tot 21:50
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 26 apr 2023
20:30 tot 21:50
Bestellen

In deze solovoorstelling speelt Jan Kooijman balletlegende Rudolf Nureyev in de laatste fase van zijn leven. Een voorstelling waar dans en toneel elkaar ontmoeten. 

7 oktober 1992: het toneel van de Opéra in Parijs. De dag erna zal het ballet La Bayadère in première gaan, in een choreografie van Rudolf Nureyev. De 54-jarige Nureyev heeft zojuist een generale repetitie gezien en is niet blij. Hij heeft de twee hoofdrolspelers, Isabelle Guérin en Laurent Hilaire, bij zich op het toneel geroepen en heeft verder iedereen weggestuurd. 

Nureyev kreeg een tijd geleden de diagnose AIDS en hij weet dat hij stervende is. La Bayadère is waarschijnlijk het laatste ballet waar hij ooit aan zal werken. Een afscheid van de dans en van het leven. Er hangt veel van deze voorstelling af, maar hij mist iets tussen zijn hoofdrolspelers. Iets wat zo moeilijk te vangen is. Chemie? Passie?

Als Nureyev begint te praten, vertelt hij aanvankelijk over La Bayadère. Maar vertellend over het ballet, vertelt Nureyev over zijn leven. In 1961 heeft Nureyev La Bayadère immers zelf gedanst op precies datzelfde toneel van de Opéra in Parijs. Enkele weken later vluchtte hij van zijn zeer strenge leven in de Sovjetunie naar de vrijheid van het westen, waar hij kon zijn wie hij was. Maar de man die ooit in 1938 werd geboren in een rijdende trein vond nooit rust. Hij weet dat de première van La Bayadère zijn laatste zal zijn. Zijn laatste choreografie. En na afloop zijn laatste buiging op de klanken van zijn laatste applaus van zijn laatste publiek.

Chassé Ontmoet
Ontmoet gelijkgestemden tijdens je bezoek aan het theater. Of je alleen naar het theater gaat of samen met iemand; iedereen kan aansluiten bij Chassé Ontmoet. De plek om elkaar voor aanvang, in de pauze en na afloop van een voorstelling te treffen en gezellig (na) te praten. meer info

credits

cast: Jan Kooijman, 1 balletdanseres en 1 balletdanser / script: Allard Blom / regie: Martin Michel / choreografie: Rinus Sprong