Jean van Lingen

Door de schaduw heen

Dilan Yurdakul / Likeminds
onderdeel van het thema 'De Vrouw'
za 12 nov 2022 - 20:30 tot 21:45
Kleine zaal
Geweest
za 12 nov 2022
20:30 tot 21:45
Geweest

Dilan Yurdakul is volgens NRC de meest veelbelovende nieuwkomer. Door de Schaduw Heen is een portret van een jonge Nederlandse vrouw met wortels in Turkije die nergens thuis is. Ze voelt zich verloren en is in een gevecht verwikkeld met haar bipolariteit. 

"Heel lang heb ik gedacht dat ik alles zelf bepaalde, dat ik mijn lot in eigen handen had. Mijn identiteit zelf vormgaf” 

Als in een rollercoaster dendert Dilan Yurdakul door haar gedachtewereld van het ene uiterste naar het andere, op zoek naar houvast in een voortdurende poging om een eigen identiteit te creëren. Maar dat wat ze is, is alleen verwarring. Ze voelt zich een vreemde. Overal moet ze zich voordoen als iemand die ze niet is. Iedereen lijkt haar in een mal wil te willen persen waar ze helemaal niet in kan passen. 

Door de Shaduw Heen legt een wereld van depressie, verwarring en verlorenheid bloot. Van trauma’s, lijden, schaamte, schuld en vlucht. Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen. 

Door de Schaduw Heen werd door de WijkJury van het Nederlands Theater Festival geselecteerd als beste voorstelling van 2020. Uit het Juryrapport: "De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen. Dilan maakt haar verhaal voor iederéén invoelbaar." 

⭐⭐⭐⭐ "Dilan Yurdakul pelt alle lagen van haar identiteit af en is daarbij schaamteloos, soms op het gênante af. Het maakt haar voorstelling alleen maar intenser, pijnlijker en persoonlijker.” - Volkskrant

"In een knap gecomponeerde monoloog duikt ze in haar afkomst, angsten en depressie." - Parool

"Yurdakul imponeert met haar rauwe, energieke theatertaal." - NRC

"Door de schaduw heen is een schitterend portret van een jonge, Turkse vrouw die anno 2019 in Nederland met een geestesziekte leert leven. Maar nog belangrijker: het is een eerlijke en openhartige weergave van hoe een dergelijk leven eruit ziet." - Theaterkrant

Onderdeel van:
de vrouw

credits

door: Dilan Yurdakul / muziek: Stijn Hoes / regie: Julie van den Berghe / tekstcoach: Liet Lenshoek / vormgeving : Marjolijn Brouwer / beeld: Mark Uyl / coproductie: Likeminds, Theater Bellevue / met dank aan Rik van den Bos