Marta Syrko

Balanchine / Van Manen / Arqués

Het Nationale Ballet
do 10 nov 2022 - 20:00 tot 22:10
Jupilerzaal
Geweest
do 10 nov 2022
20:00 tot 22:10
Geweest

Drie topchoreografen van uiteenlopende generaties laten zien hoe zij muziek als het ware 'zichtbaar' maken. Naast bekende meesterwerken van George Balanchine en Hans van Manen bevat de voorstelling een recente creatie van de succesvolle jonge choreograaf Juanjo Arqués.

See the music, hear the dance. Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de grootste choreograaf van de twintigste eeuw, komen meesterlijk tot uiting in Balanchine / Van Manen / Arqués

Het programma begint met Manoeuvre, dat Spanjaard Juanjo Arqués (1977) in 2020 voor Het Nationale Ballet creëerde. Het is een abstracte choreografie, die echter geïnspireerd is door gedachten over de veranderende kijk in onze westerse maatschappij op het begrip mannelijkheid. Arqués zette zijn choreografie op Shaker Loops van John Adams, die in 2022 zijn vijfenzeventigste verjaardag viert. 

De Nederlandse grootmeester Hans van Manen (1932) lijkt, volgens danscritici, in zijn Frank Bridge Variations zelfs het énige mogelijke gedanste antwoord te geven op Benjamins Brittens Variations on a Theme of Frank Bridge. In melancholische duetten, driftige solo’s en krachtige groepsdelen leeft hij zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek. Maar hoe uiteenlopend ook, samen vormen de negen delen een even vanzelfsprekende als verbluffende eenheid.

The Four Temperaments is een van de vroege werken van de Russisch-Amerikaanse George Balanchine (1904-1983). Het was in 1961 ook het eerste Balanchine-ballet dat Het Nationale Ballet op het repertoire nam. Dat het inmiddels ruim 75 jaar oud is, is haast onvoorstelbaar: de ingenieuze, pittige, regelmatig zelfs van energie knetterende choreografie voegt nog altijd een magische dimensie toe aan de gelijknamige compositie van Hindemith. 

meer over Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet ontwikkelt, produceert en toont ballet op internationaal topniveau. Het Nationale Ballet wil op die manier een groot en eigentijds publiek in contact brengen met en in vervoering laten raken door de schoonheid van de kunstvorm. meer info

credits

The Four Temperaments

choreografie: George Balanchine
muziek: Paul Hindemith

Frank Brigde Variations

choreografie: Hans van Manen
muziek: Benjamin Britten

Manoueuvre

choreografie: Juanjo Arqués
muziek: John Adams

muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui