Thomas Dhanens

PARA

KVS / Bruno Vanden Broecke
di 20 dec 2022 - 20:30 tot 22:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 20 dec 2022
20:30 tot 22:30
Geweest

De Nederlandse toneeljury selecteerde Para eerder als een van de beste voorstelling en noemde het 'een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling'. 

Na de missionaris in Missie, laat David Van Reybrouck in deze monoloog de militair aan het woord. Hij dook daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-1993. Twee jaar lang doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.

Para gaat in eerste instantie over het geknaag vanbinnen,” stelt auteur David Van Reybrouck. “De voorstelling gaat over jongemannen die niet voorbereid waren op de opdracht die ze kregen. Ze zaten plots voor vier maanden in het midden van een uiterst complex conflict in de Hoorn van Afrika, waarin uitzichtloze verveling, latent racisme en acuut geweld resulteerden in daden waarvan sommigen zich tot vandaag afvragen hoe ze hen hebben kunnen stellen.

Centraal thema van Para is de morele ontsporing. Van Reybrouck: “Een aantal para’s die in Somalië gezeten hebben, heeft intussen zelfmoord gepleegd. Voor hen ging dat verleden en het eigen, bezwaarde geweten nooit meer voorbij.

De Nederlandse toneeljury selecteerde Para als een van de beste voorstellingen die in het seizoen 2017-2018 werd opgevoerd: “Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarin via een mislukte Belgische VN-missie het verhaal wordt verteld van een mislukte missie van de mensheid om elkaar van het kwaad te weerhouden. Op onnavolgbare wijze geacteerd door Vanden Broecke, waarbij zijn hypnotiserende spel je meeneemt in de langzame transformatie van goede bedoelingen naar een groots fiasco, zonder je sympathie te verliezen.

⭐⭐⭐⭐⭐ “Na het vorige succes van David Van Reybrouck waren de verwachtingen hooggespannen. Para maakt ze waar…Dit is het verhaal van zoveel internationale missies, in elk detail raak getroffen.” - Volkskrant 

⭐⭐⭐⭐ “Als geheel staat Para als een tank. Een stevigheid van smeedijzer, met de loop op de juiste emoties en burgerlijke plichten gericht. Raak.“ - Het Nieuwsblad

⭐⭐⭐⭐"Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog...Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.” - De Standaard