Dim Balsem, Fabian Calis

Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Internationaal Theater Amsterdam
di 13 sep 2022 - 20:30 tot 22:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 13 sep 2022
20:30 tot 22:00
Geweest

Op een dag stuit Édouard Louis (Weg met Eddy Bellegueule) op een foto van zijn moeder toen ze twintig jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die twintig jaar gebeurd?

Schrijver Édouard Louis gaf regisseur Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen. Vorig jaar maakte van Hove Gevechten en metamorfosen van een vrouw met Marieke Heebink en Majd Mardo. 

Het werk van Édouard Louis is radicaal persoonlijk. Zijn romans zijn extreem autobiografisch maar ook maatschappelijk urgent. Hij wil de arbeidersklasse een stem geven, mensen die zelden in de literatuur en op het toneel aan bod komen.

We zien hoe zijn moeder elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld waarin ze haar talenten en dromen niet kan realiseren. Ze mag zelfs geen rijles nemen. Het kost haar twintig jaar om zich te bevrijden. Ze verlaat haar man, laat alles achter en vestigt zich in Parijs.

meer info over Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
ITA werkt, programmeert, produceert, reist en denkt internationaal. Een echte thuis voor een grootschalig internationaal reizend repertoiregezelschap. Het programmeert en produceert toonaangevende én nieuwe internationale makers op vlak van theater en dans. meer info

credits

van: Édouard Louis / regie, vertaling & bewerking: Ivo van Hove / scenografie & licht: Jan Versweyveld / kostuumontwerp: An d’Huys / muziek: George Dhauw / dramaturgisch advies:  Johan Reyniers / particulier producent: Bertil van Kaam

met Marieke Heebink, Majd Mardo