Melle Meivogel

Van Gogh in me

Nederlands Kamerkoor
vr 2 dec 2022 - 20:30 tot 21:45
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
Geweest
vr 2 dec 2022
20:30 tot 21:45
Geweest

Wat doet Van Gogh met jou? Het Nederlands Kamerkoor presenteert een overrompelend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op meeslepende muziek van Debussy, Mahler, Schönberg.

Speciaal ontwikkelde algoritmes leerden van de schildermethodiek van Van Gogh en Klimt en laten de kunstwerken live reageren op de grootse koorklanken van het Nederlands Kamerkoor en op de emotionele beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen.

In Van Gogh in Me staat Vincent Van Gogh als inspiratiebron centraal. Voor deze voorstelling werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de audiovisuele studio fuse* uit Italië. Zij analyseerden de schildermethodiek en het kleurgebruik van Van Gogh en Gustav Klimt en ontwikkelden algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen. De koormuziek en de emoties van publiek en zangers worden tijdens de voorstelling opgehaald uit biometrische data en direct omgezet in beeld. Zo wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar in een bijna synesthetische ervaring.

In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor zijn publiek mee naar het Europa aan het eind van de negentiende eeuw. De tijd van Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt: een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van

Gogh in Me is een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst. 

credits

muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, Alma en Gustav Mahler, Richard Strauss en Schönberg

chef-dirigent: Peter Dijkstra / audiovisuals: fuse* / concept: Tido Visser / artistiek adviseur: Nanine Linning