Sirènes

Combattimento met Couchane Siranossian
do 3 nov 2022 - 20:00 tot 21:40
grote zaal
Geweest
do 3 nov 2022
20:00 tot 21:40
Geweest

In Sirènes bundelt Combattimento de krachten met de Armeense violiste Chouchane Siranossian. Centraal daarbij staat muziek van drie vrouwelijke achttiende-eeuwse componisten: Elisabeth Jacquet, Maddalena Laura Syrmen en Wilhelmina von Bayreuth.

  • De voorstelling is geannuleerd. Tickethouders worden per mail op de hoogte gebracht.

Elisabeth Jacquet was een wonderkind, clavecinist en componist van prachtige muziek in de trant van François Couperin. Wilhelmine von Bayreuth was de begaafde lievelingszus van Frederik de Grote van Pruissen. 

Twee mannen uit dezelfde eeuw laten we ook nog in dit gezelschap toe, maar met goede redenen. Antonio Vivaldi schreef een reeks vioolconcerten “voor Anna Maria”, een briljante vioolspelende wees uit het Venetiaanse Ospedale della Pièta en sterleerling van Vivaldi. Deze concerten zijn bewaard in een handschrift met alleen de solopartij voor viool. We horen hier een speciaal voor dit project gemaakte reconstructie!

Een andere beroemde violiste was Maddalena Laura Syrmen, tevens auteur van levendige, vroeg-klassieke muziek voor haar instrument. Zij werkte nauw samen met haar man Ludovico Syrmen, eveneens een vioolvirtuoos, componist, en net als onze soliste afkomstig uit Armenië. Dit achttiende-eeuwse repertoire wordt afgewisseld met bewerkingen van volksmelodieën van de hand van de “vader dan de Armeense volksmuziek”: Komitas.

Combattimento met Couchane Siranossian - Sirènes - Chassé Theater Breda

Programma

Elisabeth Jacquet de la Guerre (1665-1729) 
Suite “Céphale et Procris” (bewerking)
Vioolsonate nr. IV in G groot

Komitas Vardapet (1869-1935)          
Twee Armeense volksliederen
Maddalena Laura Syrmen (1735-1799)         
Strijkkwartet in Bes-groot (opus 3/2)
Vioolconcert in A-groot (opus 2/3)

Ludovico Syrmen (1738-1792)           
Vioolconcert                                       

Wilhelmina von Bayreuth (1709-1758)
Clavecimbelconcert in g-klein

Komitas Vardapet (1869-1935)                                
Twee Armeense volksliederen

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Vioolconcert in c-klein RV 771, “per Anna Maria” (reconstructie)

credits

soliste: Chouchane Siranossian, viool / Combattimento: Cynthia Freivogel, viool / Quirine van Hoek, viool & altviool / Marjolein Dispa, altviool / Diederik van Dijk, violoncello / Erik Olsman, contrabas / Sören Leupold, theorbe / Pieter Dirksen, clavecimbel