Auschwitz, ons verhaal + inleiding door Smolinski Foundation

Joris vermost
ma 2 mei 2022 - 19:15 tot 20:30
Cinema III
ma 2 mei 2022
19:15 tot 20:30
Geweest

In de confronterende documentaire Auschwitz, ons verhaal zijn zes personen aan het woord die één ding gemeen hebben; zij werden als jood naar Auschwitz gedeporteerd en vertellen het na.

Veel ooggetuigenverslagen van Auschwitz-overlevenden geven een feitelijke reconstructie van de gebeurtenissen in het concentratiekamp. Met Auschwitz, ons verhaal pakt de Tilburgse interviewer Herman Teerhöfer het anders aan. Zijn documentaire zit vol persoonlijke getuigenissen van Auschwitz-overlevenden, alsof ze recht tegenover je zitten. Hun levensverhaal staat centraal, met als focus hoe zij omgaan met deze ingrijpende levenservaringen op emotioneel en existentieel niveau. Met andere woorden: waar hebben zij kracht uit geput?

De documentaire is tot stand gekomen door de inzet van de Tilburgse interviewer Herman Teerhöfer. Hij heeft sinds vele jaren een bijzondere belangstelling voor het levensverhaal van mensen die de Tweede Wereldoorlog, en vooral Auschwitz, hebben overleefd. De gedetailleerde beeldende vertellingen van zes overlevenden neemt de kijker mee naar Auschwitz. De verhalen zijn confronterend, maar doen ons ook beseffend hoe gelukkig we mogen zijn dat we in een vrij land leven.

Voor de vertoning is er een inleiding door de Smolinski Foundation, die zich inzetten voor het vastleggen van en voorlichten over oorlogservaringen.

Regie
Joris Vermost
Speelduur
39 min
Jaar
2021
Taal
Nederlands gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld