Cinema of Dreams: Selected Shorts

Diverse regisseurs
di 21 jun 2022 - 19:00 tot 21:00
cinema zaal 3
Geweest
di 21 jun 2022
19:00 tot 21:00
Geweest

Tijdens de laatste Cinema of Dreams tonen we drie korte films van Shezad Dawood, Helen Dowling en Rebecca Jean Arthur. Verschillende filmtechnieken komen deze avond aan de orde.

Ismael van de Britse filmmaker Shezad Dawood speelt zich voornamelijk af op een vrachtschip in internationale wateren en vertelt een verhaal over de geglobaliseerde handel, het zeerecht en de rechten van het individu door archiefbeelden van de visserij- en walvisvangst op Newfoundland te combineren met eigen beelden. Hierbij trekt Dawood parallellen tussen de migratie van mensen en zeedieren, exploratie en individuele macht.

De film The Burning Time Slideshow van de in Belgie woonachtige Britse kunstenaar Helen Dowling is een ware droom. Dowling mixt zelf geschoten beelden met gevonden onderwater filmbeelden van touristen. Elementen van de video geven je het gevoel alsof je naar oude cinema kijkt: bubbelwolken die in het beeld blijven hangen, deeltjes en plankton in het water die doen denken aan filmkorrels en geabstraheerde lichten die vanuit een rijdende auto worden gefilmd en de associatie met vroege animatie oproepen. Gemeenschappelijk beeldmateriaal, gemeenschappelijke herinneringen en gemeenschappelijke nostalgie benadrukken het belang van empathie in het werk van Dowling.

De gedigitaliseerde super 8 film Liberty van Rebecca Jane Arthur is gebaseerd op een persoonlijk verslag van een zoektocht naar bevrijding in de VS aan het begin van de jaren ’70. De film reflecteert in de vorm van een impressionistische memoire en een portret van de moeder van de filmmaker in haar huidige thuis in Schotland, op de verlangens naar emancipatie, emigratie en onderwijs in de jaren na 1968.

De avond sluiten we af met een nagesprek tussen filmmaker Rebecca Jane Artur, Helen Dowling gemodereerd door Fleur van Muiswinkel, directeur BredaPhoto.