Mara Vissers

Pianostemmen

TG Goed Gezelschap
wo 19 okt 2022 tot zo 23 okt 2022
wo 19 okt 2022
tot
zo 23 okt 2022

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij in bezit heeft. 

Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer Jacobus in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. 

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd.

Met maar liefst achttien piano's op een mooie locatie in Breda wordt deze voorstelling zeer indrukwekkend.

Deze voorstelling is onderdeel van de Bredase Maand van de Geschiedenis. In oktober is er een gevarieerd programma op verschillende locaties. meer info

Bredase maand van de geschiedenis

credits

concept & regie: Klemens Patijn / eindregie Ria Marks / spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn, Geert Bremer / schrijver: Wessel de Vries / dramaturgie: Maarten Bos / componist: Wiebe Gotink / vormgeving: Lidwien van Kempen / kostuumontwerp:  Dorien de Jonge / zakelijke leiding: Corinne van Lelieveld