Carmina Burana - Carl Orff

International Symphony Orchestra uit Lviv en het nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’
wo 7 dec 2022 - 20:00 tot 22:20
Jupilerzaal
wo 7 dec 2022
20:00 tot 22:20
Tickets

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International Symphony Orchestra uit Lviv en het nationale koor van Oekraïne Dumka voor een grootse uitvoering van de Carmina Burana.  

Carmina Burana behoort tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan honderddertig musici voerden het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff uit en de publieke belangstelling was massaal.

Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de Carmina Burana, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn Carmina Burana en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. 

Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis. Het meest beroemde stuk uit de Carmina Burana is zonder twijfel O Fortuna. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijn uitvoering van de Carmina Burana een overweldigende versie van dit spectaculaire nummer dat direct het hoogtepunt van het concert vormt. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uniek en bovendien rijk aan humor. De proloog, het magistrale koorwerk Fortuna Imperatrix Mundi, is tevens het slotkoor, waarmee de cirkel rond is.

Orkest en koor
Het majestueuze meesterwerk wordt onder leiding van Raymond Janssen uitgevoerd door het orkest met de gepassioneerde musici van INSO Lviv en het Oekraïense nationale koor Dumka. Dit professionele koor staat wereldwijd bekend om hun unieke koorklank. Het orkest bestaat uitsluitend uit jonge, zeer begaafde en gepassioneerde musici. Ook in Nederland heeft dit orkest reeds een goede reputatie opgebouwd. 

Raymond Janssen
Initiatiefnemer van deze bijzondere concertreeksen in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. 

Carmina Burana is op slechts acht plekken in Nederland te zien, waaronder het Chassé Theater. 

credits

orkest: International Symphony Orchestra uit Lviv / koor: Het Nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ / dirigent: Raymond Janssen / solisten: Veronica Anușca (sopraan), Valentin Roceveanu (tenor), Iordache Basilic (bariton) / viool: Eugene Kruk