Milagro Elstak

Nina Bobo: Joop

De Passant / Koen Verheijden
onderdeel Indische Verhalen
zo 11 sep 2022 16:30 en 19:30
zo 11 sep 2022
16:30 en 19:30

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. 

Deze voorstelling is onderdeel van DNA Breda.

  • Reserveer tickets voor Nina Bobo: Joop en Pondok Makan Chassé en betaal € 42,50 (i.p.v. € 47,50)

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. De maan klimt omhoog en de straten worden donker. In een eenzaam huis kijkt een oude man naar een groot schilderij van een Javaanse jongen die door een bosachtig landschap loopt. Het schilderij herinnert de oude man aan de sterren boven Java. Hij is bang voor de nacht, want in de nacht komen zijn herinneringen naar boven. Die nacht stapt de man in zijn auto en gaat de snelweg op, dronken over Brabants asfalt raast hij door de nacht.

Bij deze dronken nacht start de reconstructie van zijn laatste uren en zijn leven als KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger)-veteraan door zijn drie kleinkinderen. Zij, derde generatie Indische Nederlanders, proberen te begrijpen hoe anno 2022 deze geschiedenis in hun doorleeft. In Nina Bobo: Joop wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde het hoofd van de opa van regisseur Koen Verheijden.

credits

regie en tekst: Koen Verheijden / spel: Sharlee Daantje, Susannah Elmecky, Isha Ferdinandus / dramaturgie: Eefje van den Broek en Felix Welsink / scenografie en kostuum: Sofie Moritz / muziek: Scott Beekhuizen / licht: Roel Leenders