Sanne Peper

Nina Bobo: Joop

De Passant / Koen Verheijden
onderdeel Indische Verhalen / DNA Breda
zo 11 sep 2022 16:30 en 19:30
zo 11 sep 2022
16:30 en 19:30

Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde hoofd van de opa van regisseur en schrijver Koen Verheijden.

Deze voorstelling is onderdeel van DNA Breda.

  • Reserveer tickets voor Nina Bobo: Joop en Pondok Makan Chassé en betaal € 42,50 (i.p.v. € 47,50)

Als jonge jongen vertrok Joop naar voormalig Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen en trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië, achtervolgden hem zijn hele leven. Hij dronk, was bang voor de nacht en maakte ruzie met zijn vrouw Elsje. Joop bleef graven tussen de hortensia’s in de tuin, op zoek naar de lijken van zijn overleden vrienden. Zijn kinderen groeiden op met twee ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden.

De pijn, de rouw en het verdriet werden, onbewust en zwijgend, doorgegeven. Joop’s kleinkinderen, derde generatie Indische Nederlanders, proberen in Nina Bobo: Joopte begrijpen hoe deze geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s die generatie op generatie werden doorgegeven?

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. 

credits

regie en tekst: Koen Verheijden / spel: Susannah el Mecky, Isha Ferdinandus / dramaturgie: Eefje van den Broek / scenografie en kostuum: Sofie Moritz / licht: Roel Leenders