Jorre Janssens

Wohltemperierte Klavier

Julien Libeer
onderdeel van steinway sessies
zo 30 apr 2023 - 15:00
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
zo 30 apr 2023
15:00
Bestellen

Geniet van de Belgische virtuoos Julien Libeer die een speciaal programma brengt op onze Steinway-concertvleugel. 

Dit concert is onderdeel van de Steinway Sessies.

Begin 2022 bracht Julien Libeer het eerste deel van zijn opname van Das Wohltemperierte Klavier uit onder de titel A Well-tempered conversation. Volgens Julien is de erfenis van Das Wohltemperierte Klavier een van Bachs meest paradoxale.

Het lot van Bachs is uniek in de muziekgeschiedenis. Het is een klaviermethode; een impliciet pamflet en het eerste in zijn soort. Misschien wel het belangrijkste is dat het een heroïsche poging is om een eindeloze verscheidenheid aan eeuwenoude muzikale talen en technieken samen te vatten en te actualiseren. Een halve eeuw voor Diderot gaf Bach het Westen zijn eerste echte encyclopedie. Sindsdien hebben alle pianisten en componisten het werk bestudeerd. De Duitse romantici plaatsten het op het hoogtepunt van hun Bach-cultus en vergeleken het met het Oude Testament. En desondanks, of misschien juist daardoor, neemt het een paradoxale plaats in het hedendaagse concertleven in. Hoe kan het dat een kunstwerk dat zo eindeloos genereus, diepgaand en uniek vruchtbaar is, algemeen wordt miskend als een scholastische, ontoegankelijke monoliet?

In plaats van de zoveelste versie van Das Wohltemperierte Klavier op te nemen, koos Julien voor een baanbrekend perspectief. Hij nam de majeur preludes en fuga's op en verbond deze met werken in mineur van componisten die beïnvloed werden door dit iconische werk. Zo zien we Beethoven, Chopin, Brahms, Sjostakovitsj, Ligeti en anderen. Het resultaat is niet minder dan verbluffend. Luisterend naar de opname is de volgorde absoluut logisch, het klinkt alsof het vanaf het begin zo had moeten zijn. 

wereldklasse
De Belgische pianist Julien Libeer studeerde af aan het Koninklijke Conservatorium in Brussel. Hij speelde in de Münchner Philharmonie en het Salzburgse Mozarteum, en toerde door Spanje, Japan, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten en won over de jaren heen diverse buitenlandse prijzen. meer info over wereldklasse