Jostijn Ligtvoet

Java 1948.

Het Zuidelijk Toneel
onderdeel Indische Verhalen
do 15 sep 2022 tot zo 18 sep 2022
do 15 sep 2022
tot
zo 18 sep 2022

Een unieke luisterervaring met als hoogtepunt de ontmoeting van een Nederlandse veteraan met de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder. 

  • De voorstelling is in de Nieuwe Veste (Molenstraat 6). Er zijn momenteel werkzaamheden aan de molenstraat. Meer informatie. 

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Mag een kleindochter van een Nederlandse militair nog wel haar verhaal vertellen? Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nakomeling van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Drie miljoen families met vele verhalen die nooit zijn gedeeld. Deze voorstelling vertelt één zo'n verhaal en roept daarmee op tot meer gesprek.

Het publiek krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en af en toe een acteur. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert. 

meer info over Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel is sinds 2010 gevestigd in Tilburg. Een huis van uiteenlopende makers die elk in een eigen krachtige beeldtaal hedendaagse verhalen vertellen. meer info

credits

spel en concept: Hanneke Coolen-Colsters / concept en audioproductie: SLOWPONY / scenografie: Michiel Van Cauwelaert / artistieke begeleiding en productie: Tim Verbeek / muziek: Tijmen Bergman / artistiek advies: Piet Menu / Techniek: Tom Ijpelaar

met dank aan: Mike Weerts, Hans van den Akker, Lara Nuberg, Yus Broersma, Irma Devita