Cor Vos

La Vuelta 1979 & De Tour van '80

Een avond met Joop
do 18 aug 2022 - 20:00 tot 22:00
grote zaal
Geweest
do 18 aug 2022
20:00 tot 22:00
Geweest

Geen betere aanleiding voor een eerbetoon aan Joop Zoetemelk dan de start van de Ronde van Spanje in Nederland: La Vuelta Holanda.

Wereldwijd waren de ogen van miljoenen wielerliefhebbers, media en andere nieuwsgierigen in de zomer van 1980 gericht op Joop Zoetemelk en zijn ploegmaats van het beroemde T.I. Raleigh-équipe. Door de ploeg van Peter Post beleeft het Nederlandse wielrennen gouden tijden.

De Franse politie schat dat er honderdduizend Nederlanders in Parijs rondlopen op de zondag dat Joop op de Champs-Élysées de laatste gele trui om zijn schouders krijgt. Maar één jaar voordat Joop de Tour de France won was hij ook al de laureaat in La Vuelta à España.

Geen sport kent zo veel tragiek en zo veel heroïek, zulke bizarre winnaars en schlemielige verliezers. Daarnaast ligt ook in de wielrennerij de humor letterlijk op straat. Niet zelden is de wielrennerij het uitgangspunt voor briljante romans.

Over de voorstelling
De Tour van ’80 is een wielertheatershow in multidisciplinaire setting: muziek, toneel, beeldend proza, fijnzinnige poëzie, maar ook theatrale interviews. 

Bijna even onverslaanbaar als de Ploeg Post brengt een kopgroep van artiesten met een groot wielerhart een theatrale, muzikale en literaire ode aan Joop Zoetemelk. Wilfried de Jong weet dat de strijd in de wielersport is zoals het echte leven. Mart Smeets etaleert zijn persoonlijke herinneringen aan de onuitwisbare hoogtepunten uit de Vuelta 1979 en de Tour de France van 1980. Eric Corton blikt terug op de maatschappelijk-historische context van die Vuelta- en Tourweken. Bert Wagendorp heeft zich verplaatst in de manipulator en het wezen Peter Post en schreef aldus een akte voor de show.

Verschillende jonge bekende vocalisten wagen zich aan het hitparade-repertoire uit die dagen. Daarbij begeleid door de muzikale grootmeesters van Ocobar, bekend van het TV-programma Holland Sport.

En de kopman zal ook op de afspraak zijn: Joop Zoetemelk toont elke voorstelling zijn gele trui op het toneel. In het gezelschap van enkele van zijn trouwe Raleigh-ploegmakkers zoals Leo van Vliet, Henk Lubberding en Johan van der Velde.

Na afloop is er een Meet & Greet met onder andere Joop Zoetemelk en zijn ploegmakkers!

Onderdeel van:
La Vuelta Holanda
Een avond met Joop - La Vuelta 1979 & De Tour van '80 - Chassé Theater Breda
Cor Vos