Bevrijding van Breda door de Polen

Maczek Memorial & Chassé Theater
za 10 sep 2022 - 14:00 tot 17:00
Cinema III
za 10 sep 2022
14:00 tot 17:00
Tickets

Tijdens DNA Breda organiseren wij in samenwerking met het Maczek Memorial Breda een filmmiddag en wandeling door Breda rondom de Poolse bevrijding. 

Deze voorstelling is onderdeel van DNA Breda.

Tijdens deze middag wordt om 14.00 uur de documentaire In het spoor van de Poolse Bevrijders getoond. De documentaire vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 70 jaar geleden bevrijdden zij Breda en omgeving.

We volgen het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek, die in 1892 in Lvóv werd geboren en op 102-jarige leeftijd in Edinburgh overleed. Hij ligt op het Pools militair ereveld in Breda tussen zijn manschappen begraven. Maczeks levensverhaal staat model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt. In de film vertellen ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen hoe het de Poolsebevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. De film is op diverse locaties opgenomen in Nederland, Polen en Schotland.

nagesprek & wandeling

Na de documentaire vindt er een gesprek plaats met een medewerker van het Maczek Memorial en een historicus/journalist over de Poolse identiteit in het DNA van de stad Breda. Hierbij wordt het verband gelegd naar onze hedendaagse samenleving en in hoeverre de Poolse cultuur verweven is met Breda.

Om 16.00 uur start de wandeling langs sporen van de Poolse Bevrijding onder leiding van gidsen van het Maczek Memorial. De wandeling is vijf km en duurt ongeveer een uur.