Summer Docs: The Kingmaker, Imelda Marcos

Lauren Greenfield
wo 17 aug 2022 - 19:20 tot 21:00
Cinema III
19:20 tot 21:00Geweest
wo 17 aug 2022
19:20 tot 21:00
19:20 tot 21:00Geweest

Deze hele zomer zie je tijdens Summer docs de mooiste documentaires van de afgelopen tijd nog eens terug! Bekijk alle summer docs hier.

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield (2018, Generation Wealth, 2012, Queen of Versailles) volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster, maar zo de familiegeschiedenis van macht en corruptie herschrijft.

Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Hawaï tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’.

Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt. The Kingmaker, Imelda Marcos toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.

Summer Docs: The Kingmaker, Imelda Marcos | Chassé Cinema Breda
Regie
Lauren Greenfield
Speelduur
101 min
Jaar
2019
Land
Denemarken, Verenigde Staten
Taal
Engels gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld