Ginkgo

Nicole Beutler Projects
BredaPhoto Extended
wo 21 sep 2022 - 20:30 tot 22:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 21 sep 2022
20:30 tot 22:00
Geweest

Na 8: METAMORPHOSIS komt choreograaf en beeldend theatermaker Nicole Beutler met een nieuwe unieke totaalervaring. In GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole nemen vijf dansers, een thereminist en het koor van Consensus Vocalis afscheid van de wereld zoals we die kennen.

GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is een beeldende dansopera waarin stukken uit het requiem van Mozart klinken door een berg van afval. Le Cygne van componist Camille Saint-Saens herinnert je aan een mooi verleden. Terwijl weemoedige muziekstukken vervormen en vervliegen gaat dansend op de vuilnishopen van de beschaving de mensheid haar ondergang tegemoet.

Thereminist Dorit Chrysler beroert met haar handen onzichtbare snaren. Het koor van Consensus Vocalis leent zijn lichaam en stem aan ons verdriet. In een muzikaal filmisch landschap, gecomponeerd door Gary Shepherd, doen vijf performers een laatste extatische dans op het decor van overproductie, dat volledig bestaat uit ingezameld grofvuil. Gezamenlijk en alleen, menswezens vol passie, geëngageerd en woedend wordt er gevochten voor het voortbestaan van de mens in een onmogelijke wereld. Slechts de Ginkgo-boom, de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan, blijft bestaan.

Met 8: METAMORPHOSIS (2019) en DIDO DIDO (2017) bewees Nicole Beutler een meester te zijn in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole is een zwanenzang op de mensheid, een reflectie over de dood en wat daarna komt. Beeldend, fysiek en muzikaal.

Met de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION nodigt Beutler de toeschouwers uit om de toekomst te oefenen: wat als alles verandert en de door de mens gemaakte wereld ten onder gaat? Wat als de aarde weer op adem komt? Ontstaat er dan een nieuwe balans tussen overlevenden, dier, mycelium en technologie? GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is het eerste deel.

WijkJury Breda

WijkJury Breda bezoekt deze voorstelling. meer info over de WijkJury

inleiding 19.45 uur

Voorafgaand aan de voorstelling vindt er een inleiding plaats met Justa ter Haar, artistiek assistent/ huis dramaturg van Nicole Beutler. Tijdens de inleiding wordt het maakproces van de voorstelling besproken.

 

Onderdeel van

credits

concept, regie, choreografie: Nicole Beutler / door en met: Melyn Chow, Hillary Blake Firestone, Felix Schellekens, Cesirhe Sedney, Marjolein Vogels / muziek: Gary Shepherd, W.A. Mozart, Camille Saint-Saens / dramaturgie: Igor Dobričić / koor: Consensus Vocalis / scenografie: Marloes & Wikke / lichtontwerp: Minna Tiikkainen / kostuum: Jessica Helbach / tekst: adaptaties van Tim Morton, Bruce Lipton, Sogyal Rinpoche, Alan Weisman, rouwadvertenties, moiroloi uit Guy Cools Performing Mourning (uit Loring Danforth, The Death Rituals of Rural Greece (1982), pp. 110-111)