Loet Koreman

Woman's Work

Annemijn Rijk / Body of Art
BREDAPHOTO EXTENDED
do 8 sep 2022 tot zo 23 okt 2022
do 8 sep 2022
tot
zo 23 okt 2022

In Woman's Work worden zes vrouwen van verschillende generaties en achtergronden op zes schermen getoond. Geïnspireerd door het idee van een catwalk als klemmende metafoor voor het standaard vrouwbeeld, lopen de vrouwen over een smalle, stalen balk op grote hoogte.

  • De dansfilm installatie is gratis doorlopend te bezoeken tijdens de openingstijden van de cinema. Doorgaans is dat ma t/m vr van 13.30 tot 23.00 uur en za & zo van 10.30 tot 23.00 uur.

Macht, de male gaze, kapitalisme: onze maatschappij zit vol met voor normaal aangenomen structurele verhoudingen die gezamenlijk de status quo vormen. De manier waarop we denken, de manier waarop we kijken, zelfs wat we kunnen fantaseren wordt gekaderd door deze structuren waarbinnen de maatschappij vormt krijgt. Choreografe Annemijn Rijk is gefascineerd door hoe het lichaam zich verhoudt tot deze maatschappelijke, vaak verborgen of voor normaal aangenomen kaders. Alsook door hoe het lichaam deze kan uitdagen.

Vanuit het derde thema van haar Body of Art project, het thema Beauty, onderzocht ze hoe het lichaam zich vandaag de dag, binnen deze systemen, verhoudt tot schoonheid. Ze ondervond dat voor haar schoonheid gelijk staat aan transparantie. Transparantie in het eerlijk tonen van het lichaam, in de expressie van haar dansers, alsook transparantie in het blootleggen van verborgen, maatschappelijke systemen. 

Woman's Work
Vanuit de drang om als choreograaf niet alleen het lichaam, maar ook het oog van de kijker én de categorieën tijd en ruimte te choreograferen, creëerde Rijk de levensgrote dansfilm installatie Woman’s Work. Vijf schermen tonen individuele portretten van de vrouwen, hun eigen reis binnen het voor hun dominante systeem. Het zesde scherm toont hun gezamenlijke verzet. Al dansend balanceren ze onderlinge relaties, druk, verwachtingen en manipulatie. De val is onvermijdelijk. Evenals de gedrevenheid om steeds opnieuw te zoeken naar hoe hun buigzame lijf zich kan verzetten tegen de statische, stalen balk.

Annemijn Rijk: “Als choreograaf, danser en mens heb ik zelf ondervonden dat het lichaam een confronterende, maar effectieve bron voor verandering kan zijn. In mijn werk focus ik op de verbindende, ontwapenende en immer communicerende kracht van ons lijf en laat ik het lichaam ons tonen wat het betekent om vandaag de dag mens te zijn.

over Annemijn Rijk / Body of Art 
De Bredase dansmaker Annemijn Rijk is het Chassé Cultuurfonds Talent van het Chassé Theater. Voor de periode van twee jaar is zij verbonden aan het Chassé Theater en krijgt zij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en haar meerjarig kunstproject Body of Art en gelijknamige platform uit te bouwen. Woman's Work is het derde werk van Annemijn Rijk binnen haar Body of Art project. meer info

lezing door choreograaf Annemijn Rijk

Op vrijdag 7 oktober om 15.00 uur geeft Annemijn Rijk een lezing in de Kinlyzaal. Aan de hand van filmstills en andere fotomateriaal neemt Annemijn de toehoorders mee in het creatieproces van haar dansfilm-installatie Woman’s Work. De lezing geeft inzicht in het creatieproces en er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Toegang is op basis van een Pay What You Want systeem

credits

Annemijn Rijk (choreografie, regie & initiator), Caroline Neijndorff, Pauline Roelants, Revé Ter Borg, Laura de Vos, Izah Hankammer, Yara Meziane el Otmani (dans), Richard Spierings (DoP), Aura Bouw (muziek), Laura de Vos (zakelijk leiding en productie Body of Art), Monne Tuinhout/ Branded Cinema (productie film)