Piet den Blanken: Feitelijk maar niet Objectief

Wilbert Smit
ma 3 okt 2022 - 19:30 tot 21:00
Cinema III
ma 3 okt 2022
19:30 tot 21:00
Geweest

“Feitelijk maar niet objectief, objectieve journalistiek bestaat niet!’ dat was de opvatting van fotojournalist Piet den Blanken over zijn werk. 

“Een gezícht geven aan mensen. Gewone mensen, die nogal eens worden overgeslagen door geschiedschrijving”.

Dat is de vorm van fotografie die hij het liefst gebruikt om zijn verhaal te vertellen. Het beeld van mensen over de hele wereld, in hun dagelijkse praktijk, die zich juist gezamenlijk of individueel actief verzetten tegen onderdrukking en op zoek gaan naar mogelijkheden om hun vrijheid en onafhankelijkheid te realiseren.

Het is ook een portret van een betrokken mens die jaren de hele wereld heeft rondgereisd om juist daar deze strijd voor vrijheid te fotograferen waar de journalistiek nogal eens afwezig is en tegelijkertijd is het een historische terugblik op 40 jaar wereldgeschiedenis.

Tijdens een nieuwe fotoreportage in Midden-Amerika begin 2022 is Piet overvallen door een plotselinge ernstige longontsteking. Na een opeenstapeling van complicaties is Piet na 3 weken, op april, in een ziekenhuis in Guatemala overleden op 71-jarige leeftijd.

In deze documentaire zie je hoe hij in de jaren '70 in het vak is gerold en hoe hij zich ontwikkeld heeft tot de wereldwijd bereisde fotojournalist die hij was. 

Deze voorstelling is een initiatief van Cultureel Café Breda, in samenwerking met Chassé Cinema. Als eerbetoon aan zijn werk, toewijding en aan Piet als mens. Camiel Hamans (ex-hoofdredacteur van Brabant Cultureel én persoonlijke vriend van Piet) zal een korte inleiding houden.

Regie
Wilbert Smit
Jaar
2022
Land
Nederland
Taal
Nederlands gesproken

Deze film is onderdeel van De Bredase Maand van de Geschiedenis

Onderdeel van:
filmspecials