Kwatta + nagesprek

Jelmar Hoekstra & Bas Bakker
di 8 nov 2022 - 19:00 tot 20:30
Kinlyzaal (theater- & filmzaal)
di 8 nov 2022
19:00 tot 20:30
Geweest

KWATTA is een begrip in Breda. Maar zoals elke Bredanaar weet leeft KWATTA alleen nog voort in verhalen en verzamelingen. Hoe kan zo’n begrip verdwijnen? Is er nog iets over van het eens zo bekende chocolademerk? Filmmakers Jelmar Hoekstra en Bas Bakker zochten naar antwoorden.

Het Bredase bedrijf KWATTA werd in 1883 opgericht door Gustaaf van Emden en banketbakker de Bondt. Jarenlang liepen de KWATTA-meisjes elke ochtend naar de fabriek aan de Middellaan. Door de stijgende grondstofprijzen waren begin twintigste eeuw veel chocoladeproducenten genoodzaakt hun fabrieken te sluiten. KWATTA niet. De chocolade was inmiddels zo populair onder de Nederlandse soldaten dat ze de markt veroverden. 

Jelmar Hoekstra en Bas Bakker (o.a. bekend van de documentaires Onze jongengs in de jungle, Rudi - achtervolgd door 9/11 en Remco vs Pharma) duiken in de geschiedenis van het chocolademerk. Terug naar de plantage en de fabriek. Oud-medewerkers vertellen hun persoonlijke verhalen over de dienstjaren aldaar. En hoe beleefden de KWATTA-meisjes hun tijd bij het bedrijf? Hoe kwam het dat KWATTA zijn tijd ver vooruit was? Had het te maken met de KWATTA-soldaatjes die je kon sparen? Of was het te danken aan Ramses Shaffy die de ster was van Nederlands allereerste tv-reclame? En hoe kon zo’n sterk merk uiteindelijk helemaal verdwijnen? Door het gebruik van unieke oude filmbeelden, foto’s en objecten maak je een reis door de tijd. De tijd dat KWATTA heer en meester was van chocolade.

De documentaire werd ontwikkeld door Visual History Foundation en geproduceerd door Playback Images. De film werd mede mogelijk gemaakt door de Mastboom-Brosens Stichting, Omroep Brabant, Stedelijk Museum Breda en het Stadsarchief Breda.

KWATTA | Jelmar Hoekstra & Bas Bakker | Chassé Cinema Breda
Regie
Jelmar Hoekstra & Bas Bakker
Speelduur
57 min
Taal
Nederlands gesproken