Dancing in Defiance

The United Ukrainian Ballet Company
dit is wereldklasse
za 1 apr 2023 - 20:00 tot 21:40
grote zaal
za 1 apr 2023
20:00 tot 21:40
Bestellen

The United Ukrainian Ballet Company bestaat uit meer dan 60 gevluchte Oekraïense dansers die hun thuisland zijn ontvlucht na het uitbreken van de oorlog. De company komt met hun tweede voorstelling Dancing in Defiance naar Breda. Een unieke triple bill met het werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment: Alexei Ratmansky, Jiří Kylián en Sol Léon en Paul Lightfoot.  

Drie voorstellingen die elk op hun eigen manier passen bij dit bijzondere gezelschap. Alexei Ratmansky’s Wartime Elegy is zijn persoonlijke antwoord op de oorlog en beleeft in Nederland zijn Europese première. De voorstellingen van Kylián en Léon & Lightfoot zijn een gebaar vanuit de Nederlandse danswereld om het Oekraïense gezelschap van gevluchte dansers een warm welkom te heten.

Alexei Ratmansky - Wartime Elegy 

Wartime Elegy is Ratmansky's eerste nieuwe ballet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de choreograaf een uitgesproken tegenstander is van Poetins invasie, is dit werk niet openlijk politiek. In plaats daarvan is de tedere dans, uitgevoerd op zowel Oekraïense componist Valentin Silvestrov's beklemmende muziek voor piano en strijkers, als op levendige traditionele volksmuziek, een liefdesbrief aan het Oekraïense volk - een eerbetoon aan de vreugde die zij vinden in hun kenmerkende cultuur, aan hun veerkracht en aan hun hoop op een vreedzame toekomst. Wartime Elegy wordt uitgevoerd door acht dansers.

Jiří Kylián - Falling Angels

Falling Angels was het eerste stuk dat in Den Haag door de dansers werd gerepeteerd. De company bestond toen alleen nog maar uit vrouwen. Mannelijke dansers hadden op dat moment nog geen toestemming om Oekraïne te verlaten en moesten blijven om te vechten.   

Falling Angels is een werk voor acht vrouwen en ontstaan als een hommage aan vrouwelijke performers. In Falling Angels probeert Jiří Kylián twee tegenstrijdige elementen, discipline en vrijheid, naast elkaar te laten bestaan. De acht vrouwen dansen in dit werk van begin tot eind en verlaten nooit het podium. Hun onderlinge afhankelijkheid en wens om uit te breken is gedurende het hele stuk voelbaar.  

Sol León en Paul Lightfoot - Step Lightly

Step Lightly betekende het begin van de samenwerking tussen Sol Léon en Paul Lightfoot. Hun grootste en belangrijkste invloed was het emotionele zingen van Bulgaarse vrouwen; zij zongen generaties lang in koor over de seizoenen en de natuur. Je hoort in hun zingen zowel de kracht als hun kwetsbaarheid. Dit gegeven heeft León en Lightfoot geïnspireerd om een wereld te scheppen die de kracht van de natuur aanvult. De zes dansers beelden zowel die familiebanden uit als de eenheid die ze samen voelen. 

"een poëtische vlucht uit de harde werkelijkheid" - Volkskrant

over The United Ukrainian Ballet Company
De gevluchte Oekraïnse dansers hebben ieder zijn/haar eigen verhaal over hoe ze de veiligheid bereikten om zich bij het gezelschap aan te sluiten dat in Den Haag is gevestigd. The United Ukrainian Ballet Company is onderdeel van de United Ukrainian Ballet Foundation, dat in Nederland is opgericht door ballerina Igone de Jongh en Matthijs Bongertman (Senf Theaterpartners) om de Oekraïense ballet- en danscultuur te beschermen, te ondersteunen en te verspreiden. 

dit is wereldklasse
The United Ukrainian Ballet Foundation is opgezet ter bescherming, ondersteuning en het zichtbaar maken van de Oekraïense dans- en balletcultuur die sinds de Russische inval sterk onder druk is komen te staan. Meer over wereldklasse

Chassé Ontmoet
Ontmoet gelijkgestemden tijdens je bezoek aan het theater. Of je alleen naar het theater gaat of samen met iemand; iedereen kan aansluiten bij Chassé Ontmoet. De plek om elkaar voor aanvang, in de pauze en na afloop van een voorstelling te treffen en gezellig (na) te praten. meer info

credits

Credits Wartime Elegy
choreografie: Alexei Ratmansky / decorontwerp: Wendall K. Harrington / kostuumontwerp: Moritz Junge / kunst: Matvi Vaisberg / lichtontwerp: Reed Nakayama

Credits Falling Angels
choreografie: Jiří Kylián / assistant-choreograaf; Roslyn Anderson / muziek: Steve Reich / kostuumontwerp: Joke Visser / lichtontwerp: Jiří Kylián (concept), Joop Caboort (realisatie)

Credits Step Lightly
choreografie, decor, licht en kostuums: Sol Léon en Paul Lightfoot / muziek: Le Mystère des Voix Bulgares / kostuumsupervisie: Joke Visser