We wear our wheels with pride and slap your streets with color
In We wear our wheels with pride and slap your streets with color herdenkt Orlin samen met acht jonge dansers de zwarte geschiedenis. Robyn Orlin groeide zelf op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika. De tegenstellingen tussen de zwarte en witte bevolking waarmee ze in haar jeugd geconfronteerd werd staan centraal in haar creaties.
Eén van die beelden is van de jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren witte mensen vervoerden door de straten van Durban. Met hun springerige tred "leken zij te dansen, het lichaam zwevend in de lucht". De riksjarijders streden met elkaar in inventiviteit door hun riksja's aan te passen en net als hun kostuums te versieren. Dit deden ze met gebruik van traditionele motieven uit de Zoeloe-cultuur. Ook hun hoofdtooien waren veelkleurig en versierd met veren, parels, zaden en koeienhoorns. Dit was zowel een teken van waardigheid en macht, als een afkeuring van hun status als menselijke lastdieren.
De visuele schoonheid van deze ornamenten verbergt dus een roerige geschiedenis, die nog steeds actueel is omdat de riksja's nu een toeristische attractie zijn. Met dit werk wil Robyn Orlin alle vroegere en huidige facetten van de Zoeloe riksja belichten, die onlosmakelijk verbonden zijn met de tijd van de kolonisatie. Ze brengt hulde aan hun schoonheid, elegantie en solidariteit, en tegelijkertijd toont ze aan dat deze kwaliteiten een uitdrukking zijn van verzet.
Muzikaal worden de dansers ondersteund door musici Yogin Sullaphen en Anelisa Stuurman, die Rebecca Horns 'Concert for Anarchy' ten gehore brengen.
"Wat een feestje, deze voorstelling. Dogmatisch wordt het nergens, integendeel. Hoe eenvoudig ook van opzet, opnieuw weet Orlin van elk detail een statement te maken." - Theaterkrant
"We wear our wheels with pride and slap your streets with color … we said ‘bonjour’ to satan in 1820 (...) is een explosie van kleuren, net als vrijwel alle voorstellingen die Robyn Orlin sinds een jaar of dertig uitbrengt(...). Kleurrijk en kritisch, met altijd wel een vleugje wrange humor" - NRC
over Robyn Orlin
Robyn Orlin, geboren in Zuid-Afrika, maakt voorstellingen die zich op het snijvlak van beeldende kunst, performance en dans bevinden. Voor haar prikkelende en soms ook geestige werk ontving ze wereldwijd vele prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award. In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Robyn Orlin zet de samenleving op het podium. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen.
over Moving Into Dance Mophatong Company
Moving Into Dance Mophatong Company (MID) is een baanbrekend dansgezelschap in Zuid-Afrika. Als opleidingsorganisatie heeft het gezelschap grote dansers, choreografen in heel Zuid-Afrika en internationaal voortgebracht. Sinds de oprichting heeft MID een grote invloed gehad op de sociaal-culturele transformatie en de economische emancipatie van Zuid-Afrikaanse jongeren.
credits
concept en choreografie: Robyn Orlin / dansers: Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Lesego Dihemo, Sbusiso Gumede en Masego Moloto / video: Eric Perroys / kostuums: Birgit Neppl Light en Romain de Lagarde / muziek: Yogin Sullaphen en Anelisa Stuurman / tour manager: Thabo Pule / stage manager: Jean-Marc L’Hostis / productie: City Theater & Dance Group, MIDM - Moving into Dance Mophatong en Damien Valette Prod
co-productie: Festival Montpellier Danse, Tanz im August – 32. Internationales Festival Berlin, Chaillot – Théâtre National de la Danse, Le Grand T- Théâtre de Loire-Atlantique, Charleroi Danse - Centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, Théâtre Garonne – Scène européenne, Château-Rouge – scène conventionnée d’Annemasse