White Balls on Walls + nagesprek

Sarah Vos
wo 8 feb 2023 - 19:00 tot 21:15
cinema zaal 1
wo 8 feb 2023
19:00 tot 21:15
Geweest

Elke woensdag staat Chassé Cinema in het teken van de documentaire film. Bekijk alle woensdagdocu's hier!

Na de vertoning zijn Martin van Engel (Adviseur Diversiteit & Inclusie), Ruud van Meijel (directeur Chassé Theater) en Dingeman Kuilman (directeur Stedelijk Museum Breda) aanwezig voor een nagesprek.

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie?

In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan. Het museum streeft naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept.

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

NRC (★★★★) 'Inclusieve verkramping of witte overreactie in het Stedelijk Museum'
Trouw (★★★★) 'In het Stedelijk Museum is wit niet langer de standaard, en dat zorgt voor veel geklungel'

White Balls on Walls + nagesprek
Regie
Sarah Vos
Speelduur
90 min
verwacht
wo 8 feb 2023
Taal
Nederlands gesproken